Neznani biseri Japonske

Osmo veliko potovanje z National Geographicom Slovenija

31. oktober–10. november 2017

Odpravite se z nami na 11-dnevno potovanje v Deželo vzhajajočega sonca, ki leži na dolgem nizu otokov v zahodnem delu tihooceanskega »ognjenega obroča«. Za Japonsko so značilna izrazita nasprotja, ki popotniku jemljejo dih: sodobna živahna mesta z vrtoglavo arhitekturo na eni in v času zamrznjena tradicionalna naselja, slikoviti templji in sveti romarski kraji v razgibani in raznoliki naravi na drugi strani. Ta posebna dežela je očarala še vsakogar! Spremljala vas bosta urednik fotografije Arne Hodalič in odgovorna urednica dr. Marija Javornik.

The bamboo groves of Arashiyama, Kyoto

PREDVIDENI PROGRAM
CENA
PRIJAVE

Nekaj osnovnih informacij o Japonski:

 • Državna ureditev: parlamentarna monarhija
 • Površina: 377.837 km2
 • Število prebivalcev: 127 mln.
 • Glavno mesto: Tokio
 • Uradni jezik: japonski
 • Denarna enota: jen
Japonska leži v Vzhodni Aziji, na več kot 2500 kilometrov dolgem nizu otokov; od celine jo ločita Japonsko morje in do 200 kilometrov širok Korejski preliv. Otoški niz sestavljajo štirje veliki otoki Hokaido, Honšu, Kjušu in Šikoku ter več kot 500 manjših otokov. Leži v zahodnem delu tihooceanskega »ognjenega obroča« na tektonsko zelo dinamičnem stičišču Evrazijske, Tihooceanske in Filipinske plošče; ti se podrivata pod Evrazijsko ploščo, posledica tega pa je živahna tektonska dejavnost s številnimi potresi in več kot 70 delujočih ognjenikov.

Za Japonsko je značilno izrazito nasprotje med zelo razčlenjenim in skoraj neposeljenim gorskim svetom, ki zavzema 75 % površine, in razmeroma majhnimi, zelo gosto poseljenimi ravninami ob obali. V gorskem svetu se dviga več kot 600 ognjenikov, največji je Fuji-san (3776 m).

Mountain Fuji and Chureito red pagoda with cherry blossom sakura

Podnebje na jugu je monsunsko, z dvema deževnima dobama (junij-julij in september-oktober), na severu zmerno toplo z obilnimi snežnimi padavinami. Avgusta in septembra so pogosti tropski viharji (tajfuni).

Prebivalstvo je po narodni pripadnosti zelo homogeno; po verski pripadnosti so večinoma šintoisti in budisti. Šintoizem (tradicionalna politeistična vera; verovanje v duhove – kamije, neposredna povezava cesarske rodbine z božanstvi) in budizem (zanj so značilne številne sekte, mdr. zen budizem) sta sestavni del japonske kulture. Cesar (tenno) je simbol Japonske in japonskega naroda in nima skoraj nobene politične oblasti.

(vir: Karel in Marjeta Natek: Države sveta, Mladinska knjiga, 2006)

PREDVIDENI PROGRAM

 • 1. dan – 31. 10. 2017:
  odhod iz Ljubljane

 • 2. dan – 1. 11. 2017:
  prihod na letališče Kansai; prevoz do Osake, poleg Tokia najpomembnejšega gospodarskega središča ob Osaškem zalivu (pribl. 1–1,5 ure). Nastanitev v hotelu (Cross Hotel Osaka, 1 nočitev).

 • 3. dan – 2. 11. 2017:
  Odhod iz Osake z avtobusom proti dolini Iya v osrčju otoka Šikoku (pribl. 1,5 ure). Vožnja čez najdaljši viseči most na svetu, Akaši Kaikjo, postanek v templju Hompuku-ji (Vodni tempelj). Dolina Iya omogoča stik s tradicionalno ruralno kulturo, ki jo je v sodobni Japonski sicer že težko najti. Prenočišče v t. i. ryokanu, tradicionalnem japonskem gostišču, v katerem boste lahko resnično izkusili kulturo te posebne dežele (spanje v futonu in na ležiščih iz tatamija, uporaba skupne kopalnice). Ponujajo tudi prvovrstno hrano (Wano-yado Hotel Iya Onsen, 2 nočitvi).
Kazurabashi bridge/Iya,Tokushima

 • 4. dan – 3. 11. 2017:
  Uživanje v pristnem podeželskem okolju in srečanje s prebivalci skupnosti Ochiai.

 • 5. dan – 4. 11. 2017:
  Vožnja do pristanišča Takamatsu z avtobusom. Nadaljevanje poti s trajektom na otok Naošima, kjer si bomo ogledali znameniti Muzej umetnosti Benesse. Prenočitev v hotelu Benesse Housse, arhitekturnem biseru Tadaa Anda, enega izmed velikanov sodobne arhitekture (Benesse House).

 • 6. dan – 5. 11. 2017:
  Celodnevni ogledi po Naošimi, mdr. Muzej Chichu ('podzemni muzej'). Kosilo v lokalni restavraciji. Zvečer odhod iz Naošime proti Unu in nato do slikovitega mesta Kurašiki. Nastanitev v hotelu (Kurashiki Kokusai Hotel).

 • 7. dan – 6. 11. 2017:
  Celodnevni ogledi po Kurašikiju (sprehod med lesenimi hišami v starem delu mesta) in Okayami (vrt Korakuen, zasnovan konec 17. stoletja, velja za enega izmed treh najlepših na Japonskem). Odhod iz Okayame proti Kjotu s super ekspresnim vlakom JR. Po prihodu na železniško postajo prevoz do hotela v Kjotu (Karasuma Kyoto Hotel, 3 nočitve).
Kinkakuji Temple (The Golden Pavilion) in Kyoto

 • 8. dan – 7. 11. 2017:
  Celodnevni ogledi stare cesarske prestolnice Nara (710–784) s številnimi starimi stavbami sredi slikovite gričevnate pokrajine, del svetovne dediščine Unesca (mdr. budistično svetišče Todai-ji s 16 metrov visokim bronastim Budovim kipom, šintoistično svetišče Kasuga Taisha, bustistično svetišče Horyu-ji, ki je najstarejša lesena stavba na svetu in je del svetovne dediščine Unesca). Vrnitev v hotel v Kjotu.

 • 9. dan – 8. 11. 2017:
  Celodnevni ogledi Kjota, stare cesarske prestolnice (784–1868), ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Je edino večje mesto, ki ga med 2. svetovno vojno niso bombardirali. V mestu in okolici je več kot 1500 budističnih in šintoističnih svetišč; obiskali bomo šintoistični svetišči Ryoan-ji s Kamnitim vrtom in Zlati tempelj (Kinkaku-ji) ter budistično svetišče Tenryu-ji. Sprehodili se bomo po znamenitem bambusovem gozdu v Arashiyami na zahodnem robu mesta, ob reki Oi. Vrnitev v hotel v Kjotu.

 • 10. dan – 9. 11. 2017:
  Prevoz v Osako/letališče Kansai.

 • 11. dan – 10. 11. 2017:
  Vrnitev v Ljubljano.
CENA

Prijave do 28. februarja 2017: 4.350 €
Cena po 1. marcu 2017: 4.835 €
Plačilo ob prijavi: 950 €

Doplačilo: 90 € za dodatne stroške na poti

DODATNA UGODNOST za zgodnje prijave do 20. januarja 2017: večerja v Michelinovi restavraciji v Kjotu.

Opozorilo:
Število udeležencev je tokrat omejeno, ker je za prenočišča na voljo le 10 sob!

Cena vključuje:

 • vrhunsko organizacijo potovanja s poenostavljenimi prijavami v hotelih
 • vse avtobusne in letalske prevoze v ekonomskem razredu (možnost doplačila za poslovni razred)
 • 8 prenočitev v dvoposteljnih sobah s polpenzionom
 • vstopnine po programu
 • oglede s strokovnim vodstvom
 • nočitev v hotelu Benesse House, arhitekturnem biseru Tadaa Anda
 • pet večerij
 • pet koledarjev s fotografijami s potovanja, ki jih boste morda posneli tudi vi
 • objavo najboljših posnetkov udeležencev potovanja v rubriki »Vaš posnetek« v januarski številki revije National Geographic Slovenija 2018
 • brošuro na USB-ključku s predstavitvijo Japonske in izborom člankov, objavljenih v reviji National Geographic (v angleškem jeziku)
 • zaključno večerjo, ki jo sponzorira Založba Rokus Klett, izdajateljica revije National Geographic Slovenija

PRVIČ NA JAPONSKEM?*
Želite vključiti v program tudi ogled TOKIA?

  28.–31. oktober 2017
 • Za doplačilo 940 € organiziramo 4-dnevni progam (28.-31.10.), all-inclusive
 • Možnost tudi 2- ali 3-dnevnih programov in rezervacija hotelov po željah, pokličite nas!
Če želite, si lahko bivanje in program organizirate sami, mi pa poskrbimo le za letalske vozovnice.

*Program je v izdelavi.

PRIJAVE

Čim prej si zagotovite mesto v skupini in odpotujte z nami!
Vaše prijave pričakujemo
do 20. 4. 2017
na telefonski številki 01 5134 654 (Renata Odlazek)
ali po e-pošti renata.odlazek@rokus-klett.si.

 

Pridržujemo si pravico do manjših sprememb ali prilagoditev programa.

Potovanje organizira agencija Kompas.Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.