Marec 2009 | Domače navade na dieti

Besedilo: Peter Miller
Fotografije: Tyrone Turner

Pred nedavnim sva z ženo PJ preizkusila novo dieto, s katero pa nisva nameravala shujšati, temveč najti odgovore na neprijetno vprašanje, kako omiliti podnebne spremembe. Znanstveniki so pred kratkim poročali, da se ozračje segreva celo hitreje, kot so predvidevali še pred nekaj leti, in da bodo posledice najverjetneje zelo hude, če ne bomo še bolj zmanjšali izpustov ogljikovega dioksida (CO2) in drugih toplogrednih plinov, ki zadržujejo toploto v ozračju. A kaj lahko storimo posamezniki? Ali imajo naša prizadevanja sploh smisel, glede na to, da izpusti
na Kitajskem, v Indiji in drugih državah v razvoju naglo naraščajo?

Odločila sva se, da bova naredila poskus. Mesec dni sva zapisovala najine izpuste CO2. Želela sva ugotoviti, za koliko bi jih lahko zmanjšala, zato sva se odločila za strogo dieto. Povprečno ameriško gospodinjstvo proizvede približno 70 kilogramov CO2 na dan, pri čemer ljudje pravzaprav ne počnejo nič posebnega – domove denimo hladijo s klimatskimi napravami in se vozijo z avtomobili. Izpusti v ZDA za več kot dvakrat presegajo evropsko povprečje, svetovnega pa za skoraj petkrat, predvsem zato, ker se Američani več vozijo z avtomobili in imajo večje hiše. A za koliko naj poskušamo zmanjšati svoj osebni izpust toplogrednih plinov?



Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.