September 2009 | Kraljevi pingvini

Besedilo: Tom O'Neill
Fotografije: Stefano Unterthiner

Najprej zaslišite hrupen živžav, v katerem se mešajo klici, zvoki spopadov in dvorjenja kraljevih pingvinov. Vse skupaj spominja na vrvež razposajenih otrok na šolskem igrišču. Hrupu sledi vonj, pravzaprav zadušljiv smrad po ribah in amoniaku, ki ga oddajajo ptičji iztrebki. Vendar je to, kar zaznajo ušesa in nos, le uvod v neverjeten prizor, ki ga uzrejo oči. Ko se je fotograf Stefano Unterthiner povzpel na ognjeniški hrib na otoku Possession – vlažni, od vetra prebičani zaplati kopnega v skupini Crozetovih otokov, kakih 2500 kilometrov severno od Antarktike – je ostrmel nad prizorom pod sabo: v dolini med dvema pobočjema se je trlo več deset tisoč kraljevih pingvinov. Stali so nagneteni skupaj, kot bi se pripravljali na demonstracije. Na južni polobli je bilo poletje, obdobje valjenja jajc, ko pingvini, ki so v vodi živahni in urni, nerodno priracajo na obalo, da bi zamenjali perje, poiskali partnerja in z nekaj sreče vzredili mladiče. Kraljevi pingvini so, kot pritiče živali s takim imenom, kar postavne ptice. Merijo približno meter v višino in v povprečju tehtajo 13 kilogramov, tako da so po velikosti takoj za cesarskimi pingvini. So tudi med najbolj značilnimi pripadniki svoje vrste, z živo oranžnimi oznakami na glavi, kljunu, vratu in zgornjem delu prsi.




Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.