Besedilo: Marjan Žiberna
Fotografije: Arne Hodalič, NASA/JPL/Michael Benson, Kinetikon Pictures 

Američan Michael Benson, 1962, je novinar, filmar, pisec, fotograf in producent razstav. O različnih temah piše za New York Times, Washington Post, New Yorker, Atlantic, The International Herald Tribune, Rolling Stone in za druge časopise, tudi slovenske. Njegov nagrajeni dokumentarni film Prerokbe ognja (Predictions of Fire, 1995), zaradi katerega se je leta 1991 preselil v Slovenijo, je dokument o umetniškem gibanju NSK (Neue Slowenische Kunst) in ponuja izjemen vpogled v širše kulturno ozadje jugoslovanskega konflikta.

Benson je zadnje desetletje veliko časa posvetil projektom, ki so povezani z vesoljem. Zanj se je navdušil konec 60. let; ko je imel sedem let, sta Armstrong in Aldrin stopila na Luno, tedaj je nastala tudi Kubrickova Odiseja 2001, za katero sta scenarij napisala Kubrick in Arthur C. Clarke. “Stvar me je čisto prevzela,” se spominja.

Nekaj desetletij pozneje je bil njegov esej Kaj je videl Galileo (What Galileo Saw) o Nasini misiji na Jupiter, objavljen v New Yorkerju leta 2003, uvrščen v antologijo najboljših ameriških esejev s področja naravoslovja v tistem letu. Tedaj je v New Yorku izšla tudi njegova knjiga Onstran – pogledi vesoljskih sond (Beyond – Visions of the Interplanetary Probes). Zajetna, slikovno bogata knjiga, nagrajena za dizajn, temelji na digitalno obdelanih posnetkih, ki so jih v štirih desetletjih vesoljskih poletov poslala na Zemljo različna vesoljska plovila. Izšla je v petih jezikih (angleščini, španščini, francoščini, nemščini in japonščini).

Aprila 2007 je bila v Ameriškem prirodoslovnem muzeju v New Yorku razstava najboljših fotografij iz knjige. New York Times je za razstavo uporabil besede “fenomenalna serija fotografij”, New York Magazine pa “izredna razstava”. Sledile so razstave na različnih krajih, v začetku letošnjega oktobra tudi v Piranu. Leta 2009 bo razstava, na katero bo uvrščenih sto fotografij, gostovala tudi v slovitem Smithsonovem Narodnem muzeju letalstva in astronavtike v Washingtonu.

Michael Benson živi z ženo, diplomatko Melito Gabrič, nekdanjo višjo svetovalko predsednika generalne skupščine OZN, in njunim sedemletnim sinom Danielom v Ljubljani.