Tisto noč se je čez puščavo valila megla, tako gosta in nepredirna kot peščeni vihar. Zakrila je zvezde in v temi so po peščenih sipinah huškali ogleduhi. V tem čudnem ozračju so se razgledovali od tabora do tabora in iskali nekaj posebnega. A vse skupaj se ni začelo s tem čudnim vohljanjem v temi. Že mesec dni pred to januarsko nočjo so beduinske karavane prepotovale velikanske razdalje po Arabskem polotoku in iz Omana, Saudove Arabije, Katarja in od drugod prišle na ta odročni kraj v abudabijskem emiratu, da bi sodelovale na posebni prireditvi: lepotnem tekmovanju kamel.

Devet dni so kamele vseh vrst, najdragocenejše so bile skupine po 35 samic, paradirale pred glavno tribuno. Oblastni sodniki so manj mikavnim po hitrem postopku odmahnili, da lahko s potrtimi lastniki kar gredo, in tako presejali planjavo s približno 24.000 udeleženkami.

Deseti dan sta ostala le še dva beduina s svojimi sijajnimi živalmi. Moža – ki so ju kot starejši glavi družin predstavljali kar z rodbinskim imenom, Bin Tanaf in Rames – se bosta pomerila na srečanju, prepolnem spletk in medsebojnega rivalstva, saj sta bratranca iz istega plemena. Že leta se pulita za položaj in ugled na manjših tekmovanjih, zdaj pa bo rezultat tule odločil, kje je njuno mesto ne le v svetu kamel, temveč tudi v plemenu. Zmagovalcu namreč pripadejo bogate nagrade, zanj še pomembneje pa je, da tudi rodbinske časti.