Vsebina 2. številke

revije National Geographic Popotnik - maj 2007

Noč v Atenah

»Atene morate srkati počasi,« svetuje domačinka Zoe Kalliga. Ko se človek enkrat znajde v Atenah, postane njihova žrtev. Mesto je natrpano, hiperaktivno in nepredvidljivo, a mu moč, da preseneča na vsakem koraku, daje le še dodatno mikavnost.


Fotografija: Massimo Borchi


Fotografija: Thierry Pratt

Pod drobnogledom

Posebna komisija je ocenila stanje v krajih, vpisanih na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine pod nadzorom organizacije UNESCO. Nekaterim kaže dobro, drugi se otepajo z onesnaženjem, slabim vodenjem, težavami zaradi prevelikega navala in morda celo zaradi tega, ker so se sploh znašli na seznamu.

Od Krfa do Rodosa

Grčija ima več kot 2000 otokov in vsak je zgodba zase. Predstavljamo jih šest (Rodos, Krf, Santorini, Zakintos, Patmos in Hios), ki smo jih izbrali s pomočjo grških sodelavcev revije National Geographic. Za vsakega posebej smo se pri domačinih pozanimali, kaj nam priporočajo, da bi med bivanjem na otoku doživeli kar največ.


Fotografija: Tino Soriano

 


Fotografija: Tadej Maligoj

V vodo po ribe,
v breg pa po cviček

Med mlini in gradovi, med hribčki in polji se elegantno počasi pretaka dolenjska lepotica, reka Krka. Ob njej in na njej se lahko aktivno spočijemo ter »napasemo« oči in dušo z osupljivimi pogledi na pretakanje vode prek tisočletnih pragov iz lehnjaka.

Dubaj - razkošje sredi puščave

V mestu Dubaj je težko najti že avtohtonega domačina, kaj šele dediščino iz časov pred odkritjem nafte. Našemu sodelavcu je uspelo – oboje.

 


Fotografija: Ian Cumming

 


Fotografija: Uroš Zagožen

V soteskah – kamor ribe ne morejo  in ptiči nočejo

Moč narave. In še bolj neverjetna je moč vode. Raziskovalna žilica je mnoge gnala tudi v najbolj skrite predele vodnih stvaritev, v neokrnjene soteske, kamor komaj kdaj posije sonce.

Za Martinom
in rumenim škornjem

Po Notranjski vodita velika, 91 kilometrov dolga, in krajša, 21 kilometrov dolga Krpanova pot. 

 


Fotografija: Iztok Bončina

 
Fotografija: Janez Resnik

»Merlinka« je delala reklamo

Na prvi pogled je muzej nenavaden. Po barvi lesa spominja na babičino sobo, rahel vonj po strojnem olju pa prebudi spomin na dedkovo delavnico. Pogled pa … povsod, kamor seže oko, so sami motocikli.

Nazaj


Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.