Vsebina 3. številke

revije National Geographic Popotnik - september 2007

Lestvica turističnih točk

Razvitost, onesnaženost, globalizacija, množični turizem - ali so najimenitnejše točke na svetu še vedno imenitne? Iz opisov in seznama lahko razberete, kako se vaš najljubši kraj spopada z izzivi 21. stoletja.


Fotografija: Peter Guttman/CORBIS


Fotografija: John Kernick

Čarobna Toskana

Doživite vzdušje toskanskih mest in mirnih kotičkov, kot ga doživljajo domačini. Lepota te pokrajine pisce in govorce kljub nenehni hvali znova in znova postavlja pred nove izzive.

Lov na Michelangela

Ko se sprehajate po ulicah Firenc, Michelangelov duh preži izza vsakega vogala. V zatočišču najslavnejšega meščana, čigar delo in življenje še danes vladata mestu, smo pretaknili vsak kotiček.


Fotografija: Bysisse Brimberg

 


Fotografija: Ken Kochey

Beneška skrivnost

Po mnenju marsikaterega Benečana si turisti v njihovem mestu ogledajo znamenitosti, ob tem pa ne vidijo pravih Benetk. Pokukajte v beneško zakulisje!

Raj na zemlji

Nekateri menijo, da je to podoba raja iz Svetega pisma. Ne glede na to, ali je ali ni, so Sejšeli danes med najpogosteje fotografiranimi kraji na svetu.

 


Fotografija: Tian Zhan

 


Fotografija: Iztok Bončina

"O, Brda, moja domovina presladka ..."

Goriška brda niso samo dežela vina in sadja. Skrivnostna so; ko se zdi, da jih že poznamo, odkrijemo še kaj novega. Tudi to, da imajo ob skoraj šest tisoč prebivalcih in vseh vinogradih samo pet registriranih pijancev.

Ko z žara zadiši

O tem, kakšen mora biti piknik, da mu lahko rečemo res dober, bi lahko izmenjali nič koliko mnenj, največ pa se jih najprej spomni na dišeče vonjave, ki se vijejo od žara spretnega kuharskega mojstra.

 


Fotografija: Janez Resnik

 
Fotografija: Luka Dakskobler

V pasti adrenalina

Psiha deluje mimo razuma. Psiha prevlada razum. »Če je on, bom tudi jaz«. Zamižiš in ... korak za korakom ... "Saj, če padem, nič hudega, zadržala me bodo varovala." ... Pa kljub temu – občutek je neprijeten.

Nazaj


Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.