Vsebina 4. številke

revije National Geographic Popotnik - november 2007

London kliče!

Sin ameriškega vojaškega pilota se je odpravil v britansko prestolnico, kjer je sledil stopinjam svojega očeta, ki je bil tam nameščen med 2. svetovno vojno.


Fotografija: Will Van Overbeek


Fotografija: Jerry Alexander/Getty Images

Lestvica otokov

Otoki spadajo med najbolj zaželene, a hkrati najbolj ogrožene turistične destinacije. Člani 522-članske strokovne komisije so pod drobnogled vzeli 111 otokov in sestavili lestvico.

Patagonija

»Ko sem brez besed in nepremično stal pred obzorjem, sem takoj vedel, da imam pred seboj razgled, ki ga ne bom pozabil do konca življenja.« Tako je avtor članka opisal samo enega izmed doživljajev v tej južnoameriški pokrajini.


Fotografija: Peter McBride

 


Fotografija: Michael Melford/Getty Images

Vodnik po safarijih

Ko izbirate safari, se vam ni treba počutiti kot antilopa, ki jo zalezuje lačen lev. Pripravili smo izbor 12 legendarnih avantur v osrčju Afrike.

Finska

Ob vse višjih zimskih temperaturah se je po pravo zimo včasih treba odpraviti daleč na sever.

 


Fotografija: Diane Cook

 


Fotografija: Janez Resnik

Med karibskimi otoki

Ladja se je narahlo stresla, nato sta zavladala mir in tišina. Ura je kazala poltretjo zjutraj. Vrgli smo sidro. Teden dni po tistem, ko se je največja lepotica na svetu, razkošna potniška ladja, imenovana Liberty of the Seas (Svoboda morij), »odlepila« od miamijskega pomola, smo bili tam, kjer smo začeli.

Za kapljico vina dve kapljici znoja

»Meni človek ne more do živega, jaz pa njemu lahko,« pripoveduje rizling, eno najbolj tipičnih vin na ptujskem oziroma haloškem vinorodnem območju.

 


Fotografija: Luka Dakskobler

 
Fotografija: Simon Plestenjak

V pasti adrenalina

Kjer navaden smrtnik stopi s kolesa, Nočna izmena šele začuti svoje poslanstvo. Snop močne luči preseka gozdnato strmino na dvoje in s šumom mendrajočega listja in rezanja zraka izgine v temo doline.

Nazaj


Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.