Točimo domačega!

10_07_v.jpg

Besedilo: Saša Petejan
Fotografije: Bojan Brecelj

Na bencinskem servisu na Dunajski cesti v ljubljanskih Črnučah vozniki niso ustavljali avtomobila samo na enem točilnem mestu. Pano ob njem je v zeleni in rumeni barvi oznanjal, da lahko tam v rezervoar natočim 100-odstotni biodizel. Navdušena sem bila, da bom, takoj ko poravnam račun za gorivo, lahko brez slabe vesti pritiskala na plin in kopičila kilometre, saj moj avtomobil ne bo več pošast, ki onesnažuje ozračje in povzroča globalno segrevanje.

Stegnila sem roko proti točilni cevi in brala: “Pozor, pred točenjem goriva preverite pri svojem serviserju, ali je vaše vozilo prilagojeno za uporabo biodizla.” Navdušenje, da bom natočila rastlinsko gorivo, se je stopilo kot kocka ledu v vročem čaju. Prosila sem za pomoč. Roman Nose, poslovodja prvega in edinega javnega bencinskega servisa, ki v Sloveniji od junija toči biodizel, je bil potrpežljiv in prijazen, vendar mi ni znal odgovoriti, ali lahko brez tveganja natočim biodizel v svoj avto.

Biodizel, ki ga na tem bencinskem servisu prodaja Petrol, proizvedejo iz olja oljne ogrščice, bodisi v tovarni Pinus Rače ali pa v kateri drugi evropski državi. Zato sem težko razumela, da bi bilo točenje tega goriva na bencinskem servisu lahko tvegano za zdravje mojega jeklenega konjička. A čeprav so v industriji, ki je zavezana predpisanim standardom kakovosti, previdni, so posamezniki, ki biodizel pridelujejo v domači garaži, pomirjujoči. Gorivo pridelujejo iz uporabljenega olja, ki ga zberejo v gostilnah, restavracijah in menzah, ali pa kar iz poceni rastlinskih olj, kupljenih v trgovini. Eden izmed ilegalnih izdelovalcev biodizla v kletnih prostorih hiše pridela dovolj goriva za družinsko porabo – tri avtomobile in traktor. “Avtomobili delujejo tako kot prej. Motor bolje teče, ker je gorivo bolj mazljivo,” je rekel. V nadaljevanju je še povedal: “Šibkost biodizlov so nizke temperature. Že minus dve stopinji Celzija zadostujeta, da je avto neuporaben.” Zagato rešijo z mešanicami biodizla in dizla.Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.