Zgodovina National Geographic Society (2/5)

Devet mesecev zatem (oktobra 1888) je izšla prva številka National Geographica. To je bil tanek, izrazito tehnično usmerjen časopis s preprosto oranžno naslovnico; razdelili so ga 200 podpisnikom ustanovne listine.

Januarja 1896 je National Geographic, ki je do tedaj izhajal neredno, postal mesečnik. Leta 1897 je Gardiner Green Hubbard umrl, na mestu predsednika pa ga je nasledil njegov zet, znanstvenik Alexander Graham Bell . Ta drzni in izvirni mislec in izumitelj, ki so ga zanimala različna znanstvena področja, a svojega pravega poklica - bil je učitelj slušno prizadetih - ni nikoli povsem opustil, je sprejel dve ključni odločitvi, ki sta pomembno vplivali na prihodnost društva. Prvič, odpovedal se je večanju naklade s prodajo v kioskih in ponudil revijo vsakomur, ki je želel postati član društva. Bellova druga pomembna odločitev pa je bila zaposlitev Gilberta H. Grosvenorja (leta 1899), 23-letnega učitelja, ki je s svojim inovativnim vodenjem National Geographic iz revije, polne golih geografskih podatkov, spremenil v sliko o svetu, polno duha in življenja.

Grosvenor je od svojih piscev pričakoval svež in napet slog, članke, napisane neposredno in preprosto, da bi si lahko bralec v mislih ustvaril jasne podobe. Njegovo vodilo je bilo bralcem približati svet. Veliki met pa je mlademu uredniku uspel, ko se je odločil, da bo enajst strani januarske številke leta 1905 dopolnil s fotografijami skrivnostnega mesta Lhasa v Tibetu. Ta zgolj fotografska predstavitev je v tistem obdobju pomenila drzno potezo in utrdila Grosvenorjev ugled med bralci. Leta 1920 je postal predsednik društva; opravil je pionirsko delo na področju barvne fotografije in bralcem prvič poročal o vrsti raziskovalnih projektov in odprav. Do leta 1954, ko se je upokojil, je članstvo v društvu - zaradi njegove ustvarjalnosti in inovativnega duha - poskočilo s 1400 v letu 1899 na več kot dva milijona!

<< nazaj | naprej >>

Spletna stran National Geographic Society



Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.