Zgodovina National Geographic Society (3/5)

V desetletju po letu 1957, ko ga je kot izdajatelj in predsednik društva nasledil njegov sin Melville Bell Grosvenor, se je število članov povečalo z 2,175.000 na 5,500.000. Grafična podoba revije in uvedba barvne fotografije sta postavili temelje pionirski vlogi revije National Geographic v fotoreportaži. National Geographic je bila prva revija, ki je objavila fotografije živali, posnete ponoči, in množico barvnih fotografij. Prva je tudi objavila fotografije, posnete pod vodo, in prva je imela na naslovnici hologram. Leta 1959 je začela za naslovnice redno izbirati barvne fotografije. Zaživeli sta tudi knjižna zbirka in televizijska dokumentarna serija, društvo pa je izdalo svoj prvi atlas in prvi globus. Radovednost in domišljija Grosvenorjev še danes spodbujata uredništvo.

National Geographic Society, društvo, ki je skromno začelo z zborom v Cosmos Clubu, se je tako spremenilo v organizacijo, razširjeno po vsem svetu. Danes šteje več kot devet milijonov članov (20 odstotkov predstavljajo bralci mednarodnih izdaj) in ima več kot 40 milijonov bralcev po vsem svetu. Društvo je poleg tega denarno podprlo več kot 9000 projektov; mnogi od teh pomenijo prave mejnike.

<< nazaj | naprej >>

Spletna stran National Geographic SocietyStran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.