Ni nam vseeno: v navdih vsem pri skrbi za naš planet

 

DN120743-Adaptacija-pasice-NG_novo.jpg

 

16.12. ob 15. uri bo urednik fotografije Arne Hodalič v družbi še nekaj slovenskih fotografov vodil obiskovalce po razstavi. Vljudno vabljeni!

 

National Geographic Slovenija, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji in Turizem Ljubljana predstavljamo:
Ni nam vseeno: v navdih vsem pri skrbi za naš planet
Prizori iz narave v Sloveniji in ZDA, ujeti v objektiv fotografov National Geographica

Ta svet je edini, ki ga imamo. Prostran je in raznolik in kar brsti od življenja. Toda kot vemo, ga ogrožajo podnebne spremembe in kopnenje virov zaradi hitro rastočega števila prebivalcev in vse večje potrošnje. Zato ne pretiravamo, če rečemo, da se mora prav vsak potruditi in pomagati ohraniti ta naš svet.

Ta zbirka fotografij skuša biti v opomin in navdih hkrati: opominja nas, kako čudovit je naš planet, in želi prav vsakega od nas navdihniti, da bi prispeval k temu, da se ta lepota ohrani. Reševanje sveta se zdi neznansko zahtevna naloga, in če tako gledate nanj, nemara mislite, da sami ne zmorete storiti prav ničesar. Če pa na stvari pogledate drugače – kaj bi lahko kot posamezniki storili, da bi pomagali planetu – uvidite, da je veliko, zares veliko preprostih ukrepov, ki bi se jih lahko lotili.

Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, National Geographic Slovenija in Turizem Ljubljana vam ponosno predstavljamo to razstavo. Fotografije prikazujejo naravo v ZDA in Sloveniji. Nekatere teme so očitno značilnost ene ali druge od obeh dežel, prav zanimivo pa je, da bi bili številni razstavljeni posnetki lahko bodisi od tu ali od tam. Obe deželi, ZDA in Slovenija, sta pokrajinsko raznoliki. ZDA se seveda raztezajo na obsežnem ozemlju. V Sloveniji pa je, prav neverjetno, vsa osupljiva raznolikost strnjena na razmeroma majhnem prostoru.

Revija National Geographic slovi po čudovitih fotografijah in bržkone najstrožjih merilih za to, kaj objavi in česa ne. V tej zbirki so fotografije, ki so jih fotografi National Geographica posneli za revijo. Številne med njimi sploh še niso bile objavljene in so tu prvič postavljene na ogled. Mnoge nas tankočutno, a učinkovito opozarjajo na človekovo povezanost z naravo in na to, kako občutljivo je to ravnovesje.

Ob številnih drugih se zavemo hudih skrajnosti, ki jih najdemo v naravi. Prav vse pa so osupljive. Preostali panoji so posvečeni 125-letnici izhajanja revije National Geographic (in uspešnemu izhajanju slovenske izdaje revije).

Upamo, da vam bo razstava všeč. Še bolj pa se nadejamo, da vas bo navdihnila, in boste poiskali še novih poti, da bi pokazali, da vam “ni vseeno” za ta naš imenitni planet.

Christopher Wurst
Vodja oddelka za odnose z javnostmi
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

DN120472 PASICA NG RAZSTAVA_LOGO.jpg

 

 

 

2012-09-10 07.55.04.jpg

2012-09-10 07.56.07.jpg

2012-09-10 08.10.23.jpg

Fotografije razstave: Grega InkretStran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.