Mejniki v zgodovini društva National Geographic Society (od 1950 do 2000)

oktober 1952 Revija objavi prvega od številnih prispevkov Jacquesa-Yvesa Cousteauja o svetu v morskih globinah.
avgust 1956 Revija objavi fotografije globokomorskega jarka Romanche sredi Atlantskega oceana, posnete v globini 7600 metrov. Dotlej ni še nihče fotografiral v takih globinah.
september 1959 Na naslovnicah revije se začnejo redno pojavljati barvne fotografije.
september 1960 National Geographic sporoči, da sta Louis in Mary Leakey odkrila človečnjaka (Zinyanthropus), ki naj bi živel pred več kot 1,75 milijona leti.
1961 Jane Goodall začne ob denarni podpori društva National Geographic Society v tanzanijskem parku Gombe Stream preučevati šimpanze.
februar 1962 Revija izda prvo številko v celoti v barvah.
junij 1962 John Glenn ponese zastavo društva National Geographic Society na prvi krožni polet ameriške posadke v vesolje.
maj 1963 V odpravi, ki jo je denarno podprlo društvo National Geographic Society, osvojijo Mount Everest prvi Američani.
1965 V to leto segajo začetki televizijskih oddaj National Geographic, in sicer s posebno oddajo o Američanih na Everestu, posneto za televizijsko mrežo CBS.
1967 Dian Fossey se loti dolgotrajnega preučevanja gorskih goril v Ruandi; denarna sredstva za njeno delo prispeva National Geographic Society.
julij 1969 Astronavti v vesoljskem plovilu Apollo 11 odnesejo na Luno tudi zastavo društva National Geographic Society.
1975 Namesto revije za mlade School Bulletin začne izhajati revija National Geographic World; njena naklada se do leta 1976 povzpne na 1,3 milijona izvodov.
april 1979 Mary Leakey sporoči, da je odkrila 3,6 milijona let stare odtise stopal, ki naj bi jih naredili počasi premikajoči se predniki sodobnega človeka; našla jih je v vulkanskem pepelu v neki rečni strugi v Tanzaniji.
1984 Pionir podmorske arheologije George F. Bass (denarno ga je podprla National Geographic Society) odkrije največjo zbirko predmetov iz bronaste dobe, kar so jih kdaj našli pod morsko gladino; našel jih je v 3400 let stari ladijski razbitini blizu obale južne Turčije.
1984 Izhajati začne National Geographic Traveler, revija društva, namenjena potovanjem.
marec 1984 Na naslovnici revije National Geographic se pojavi holografska slika orla; tako je prvič uporabila hologram revija z visoko naklado.
1985 National Geographic Society začne pod vodstvom Gila Grosvenorja izvajati izobraževalni program, s katerim želi izboljšati poučevanje geografije v šolah.
september 1985 Robert D. Ballard društvu National Geographic Society poroča o odkritju ostankov Titanika.
1. maj 1986 Šest članov Stegerjeve mednarodne polarne odprave - med njimi tudi ženska - doseže severni tečaj s pasjo vprego, ne da bi se na poti dodatno oskrbovala. To se je zgodilo prvič po letu 1909, ko sta severni tečaj osvojila Peary in Henson.
oktober 1986 Urednik Joseph Judge po več let trajajočem preučevanju sporoči, da je Krištof Kolumb odkril Novi svet pri bahamskem otoku Samana Cay.
januar 1988 National Geographic Society proslavi svojo stoletnico.
december 1988 Na naslovnici jubilejne številke ob stoletnici je hologram; številka je posvečena temi "Ali človek lahko reši ranljivo Zemljo?"
januar 1989 Začnejo se tekmovanja National Geographic Bee. Postala so redna. Ob deseti obletnici tekmovanja je na njem sodelovalo že pet milijonov učencev.
julij 1989 Celotna revija je posvečena Franciji ob dvestoletnici republike.
januar 1993 Paul Sereno z univerze v Chicagu na sedežu društva sporoči, da je odkril najstarejšega dinozavra na svetu.
april 1995 Na Japonskem začne izhajati prva mednarodna izdaja revije National Geographic.
avgust 1995 National Geographic Television postane samostojna podružnica društva.
maj 1996 Zmrznjena mumija inkovske deklice, ki so jo našli na nekem vrhu v Peruju, je prvič na ogled javnosti, in sicer v dvorani raziskovalcev društva; razstavo si je ogledalo izjemno veliko ljudi (85.000).
junij 1996 Delovati začne spletna stran društva: www.nationalgeographic.com
avgust 1996 Celotna številka revije je posvečena Mehiki.
julij 1997 Robert D. Ballard na sedežu društva sporoči novico o odkritju osmih starodavnih ladijskih razbitin v Sredozemskem morju.
avgust 1997 Paleoantropolog Lee Berger opiše odkritje najstarejših odtisov stopal sodobnega človeka, kar so jih kdaj našli; odkril jih je v Južni Afriki.
september 1997 CD z vsemi številkami revije National Geographic, kar jih je izšlo v 108 letih.
september 1997 Oddajati začne naročniška televizijska mreža National Geographic Channels International; julija 2002 ima že več kot 115 milijonov naročnikov v 140 državah in 23 jezikih.
oktober 1997 V Španiji začne izhajati španska izdaja revije National Geographic.
november 1997 Izhajati začne latinskoameriška izdaja revije National Geographic v španščini.
februar 1998 Izhajati začne italijanska izdaja revije National Geographic.
marec 1998 Ustanovljen je svet za odprave (Expeditions Council). Prvo leto prispeva za financiranje odprav v nekatere najbolj osupljive in najmanj znane kraje na Zemlji skoraj milijon ameriških dolarjev.
april 1998 National Geographic posname svoj prvi film za veliko platno: Skrivnosti Egipta (Mysteries of Egypt).
maj 1998 Odprava Roberta Ballarda na otoke Midway, ki jo financira društvo National Geographic Society, najde letalonosilko Yorkshire. Ta bojna ladja iz druge svetovne vojne počiva 5000 metrov pod površjem Tihega oceana.
junij 1998 National Geographic poroča, da so bili na Kitajskem odkriti fosilni dinozavri, ki so imeli razločno vidno perje in tako potrjujejo vez med dinozavri in pticami.
junij 1998 V Izraelu začne izhajati izdaja revije National Geographic v hebrejščini.
september 1998 Društvo podari Združenim državam Amerike in Kanadi "milenijsko" darilo - nov stenski zemljevid sveta za vsako šolo.
oktober 1998 Izhajati začne grška izdaja revije National Geographic.
november 1998 Paul Sereno društvu poroča o odkritju velikanskega plenilskega dinozavra v Sahari, in sicer v Republiki Niger v zahodni Afriki. Poimenujejo ga Suchomimus tenerensis. Prehranjeval se je z ribami; lobanjo je imel podobno krokodilovi, prste na nogah pa dolge 30 cm.
januar 1999 Skupina, ki jo vodi Ian Baker, v soteski Tsangpo v južnem Tibetu odkrije slap. Petintrideset metrov visoki Skriti slap je bil legendaren že od 19. stoletja; lovci iz ljudstva Monpa so ga več stoletij prikrivali.
marec 1999 Arheolog Johan Reinhard v nekem grobu na vrhu argentinske gore Llullaillaco, kjer je najvišje arheološko najdišče na svetu, odkrije tri zmrznjene mumije in izvrstne inkovske umetnine.
april 1999 Morska biologinja Sylvia Earle je z odpravami v ameriške morske rezervate začela pet let trajajoči projekt trajnostnega raziskovanja morja.
april 1999 Izhajati začne revija National Geographic Adventure. Revija črpa iz ekskluzivnega gradiva raziskovalcev društva National Geographic Society in pustolovcev z vsega sveta.
junij 1999 Odprava pod vodstvom Roberta Ballarda v vzhodnem Sredozemlju odkrije starodavni feničanski ladijski razbitini.
september 1999 Izhajati začnejo francoska, nemška in poljska izdaja revije National Geographic.
november 1999 Sloviti gorski fotograf in raziskovalec Bradford Washburn sporoči, da je treba popraviti višino najvišje gore na svetu. Mount Everest je zdaj uradno visok 8850 metrov - je dva metra višji, kot so izmerili leta 1954.
november 1999 Paleontolog Paul Sereno na sedežu društva razstavi orjaškega rastlinojedega dinozavra iz Sahare (Jobaria tiguidensis). Ta dinozaver z dolgim vratom naj bi tehtal 20 ton in meril v višino 21 metrov .
november 1999 Robert Ballard sporoči, da se je njegova odprava iz julija 1999 dokopala do dokaza, ki govori v prid teoriji o veliki poplavi na območju Črnega morja pred 7000 leti.

<< nazaj | naprej >>

Spletna stran National Geographic SocietyStran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.