Mladi talenti

Nik Erik Neubauer Nik Erik Neubauer, študent Oddelka za fotografijo na Visoki šoli za storitve, 22 let


Ste mlad, navdušen fotograf in bi želeli svoje fotografije predstaviti tudi drugim? Revija National Geographic velja že skorajda od samega začetka za fotografsko revijo in tako jo vidi tudi večina približno 60 milijonov bralcev po svetu. Slovenci slovimo kot dobri fotografi, to dokazujejo tudi najprestižnejše objave in nagrade slovenskim fotografom po vsem svetu. A brez mladih, ki šele stopajo na to pot, bi bila prihodnost naše fotografije bolj klavrna.


No, na srečo imamo takih talentov veliko in ni bojazni, da v fotografiji tudi v prihodnje ne bi dosegali tistega, kar dosegamo zdaj. Zato smo se v uredništvu National Geographica Slovenija odločili, da bomo v našem družabnem omrežju Facebook NG Slovenija začeli objavljati rubriko »Mladi talenti«. V njej bodo dobili priložnost vsi mladi fotografi, ki izstopajo na tem področju. Seveda bo poudarek predvsem na reportažni fotografiji, saj je to temeljna usmeritev naše revije, včasih pa bomo predstavili tudi avtorje, ki se ukvarjajo z malo drugačnimi fotografskimi zvrstmi.

Natančnejša navodila za oddajanje del za rubriko »Mladi talenti«

 • Sprejemamo črno-bele ali barvne fotografije avtorjev, ki niso starejši od 27 let.
 • Avtor fotografij jamči, da je delo njegova avtorska stvaritev, da na njem ne obstajajo pravice tretjih oseb in da z njimi niso kršene katerekoli druge pravice.
 • Avtor se mora odločiti, ali bo reportaža v črno-beli ali v barvni tehniki. Črno-belih in barvnih fotografij (skupaj v enem projektu!) ne objavljamo.
 • Edini možen način za pošiljanje fotografij je na e-mail naslov: ngm@ngm.si. Vsak drugačen način pošiljanja je nesprejemljiv.
 • Fotografije morajo ustrezati najvišjim tehničnim standardom.
 • Pošljite od 10 do 15 fotografij, in sicer v formatu jpg (v velikosti 1500 pikslov po daljši stranici).
 • Avtorji morajo imeti te fotografije tudi v formatu RAW zaradi dodatnega preverjanja pristnosti posnetkov ali potrebe po dodatni obdelavi.
 • Manjše potemnitve, posvetlitve, korekcija barv, sprememba barvne fotografije v črno-belo ali manjši izrez (do 20 % crop) so sprejemljivi.
 • Fotografije, katerih deli so bili odstranjeni ali dodani (ne da bi bilo to posebej in jasno označeno v spremljajočem tekstu!), ne morejo biti vključene v izbor.
 • Dopustne so t. i. fotomanipulacije v računalniških programih za obdelavo fotografij (HDR, panorame, fotostacking ipd.), vendar samo v primeru, če je to posebej in jasno označeno v spremljajočem besedilu.
 • Priložite tudi kratek opis poslanega projekta/reportaže (pribl. 2000–3000 znakov s presledki!) ter življenjepis in osnovne podatke o avtorju fotografij.
 • Če bomo avtorja prosili za dodatna pojasnila, razlage ali pojasnila o njegovem projektu, se zaveže, da bo pri tem dejavno sodeloval.
 • Avtorjev, ki so svoje fotografije in zgodbe že objavili v naši reviji, ne bomo objavljali, saj je ta rubrika mišljena kot odskočna deska za nadarjene in še neuveljavljene fotografe.
 • Izbrane fotografije in besedila bomo objavili le v družabnem omrežju Facebook NG Slovenija, avtor fotografij pa s tem soglaša. Avtor v ta namen materialne avtorske pravice po ZASP-1 prenese na National Geographic Slovenija neodplačno in zgolj za objavo na facebooku.

Vabljeni k sodelovanju!

Arne Hodalič,

urednik fotografije

Arne Hodalič

 

 
Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.