Portreti z ulic

Portreti z ulic

Ko je Igor Škafar leta 2001 začel fotografirati za Mladinino rubriko Ulice, si ni mogel predstavljati, da se bo ta obdržala tako dolgo. “Fotografija ni manjkala niti v eni številki,” pravi fotograf, “zdaj se bližam tisoči objavi.” Fotografije so večinoma nastale na ulicah Ljubljane, le občasno je posnetek napravil v kakšnem drugem kraju. “Na ljudeh mora biti kaj, kar pritegne pogled,” pojasnjuje. “To je lahko obleka, pričeska, izraz na obrazu, kos prtljage, glasbilo, ki ga morda nosijo s sabo ... V skrajnosti nisem nikoli zahajal.

Nemara je bila temu najbliže fotografija človeka s potetoviranim obrazom.” V vseh teh letih je, kot pove, doživel kvečjemu ducat zavrnitev. “Ljudje se z veseljem odzovejo, le nekaj starejših se ni želelo videti v časopisu.” Da mu ni zmanjkalo motivov, je poskrbela spreminjajoča se moda: “V prejšnjem desetletju so bili zlasti zanimivi skejterji in rejverji, zadnja leta se najde veliko zanimivih hipsterskih pojavov.” A za dober posnetek, ki mora biti objavljen vsak teden, je treba delati zelo načrtno; Ljubljana, Škafarjev “ribnik”, je konec koncev majhno mesto. “Ko fotografiram zanimivega človeka, ga povprašam po znancih z nevsakdanjim imidžem, ki bi morda bili pripravljeni sodelovati.”

Portreti z ulic

Začel je s klasičnim analognim fotoaparatom, fotografije so bile v srednjem formatu. “Želel sem barvno nasičene posnetke, zato sem uporabil t. i. navzkrižno obdelavo – diafilm sem dal razviti kot negativ.” Ko je leta 2009 prešel na digitalno tehnologijo, je ta učinek dosegel z vgrajenimi filtri oziroma nastavitvami. “Zadnji dve leti vključujem ljudi na fotografijah v mestno okolje. Iščem objekte in posebne zorne kote, vedno se najde nov pogled. Znane ljubljanske zgradbe in objekti iz vseh obdobij mi pridejo pri iskanju kulise zelo prav.”


Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.