Junij 2006 | Ta čudovita igra

Besedilo: Več avtorjev
Fotografije: Več avtorjev

Oči sveta so usmerjene proti Nemčiji, kajti v juniju bo svetovno prvenstvo v nogometu združilo – in ločilo – srca in mnenja navijačev v vseh državah na planetu. Objavljamo zbirko kratkih nogometnih zgodb z vsega sveta, v katerih  boste izvedeli, kako nogomet vpliva na narodno zavest od Angole do Slovenije.

Junijska številka prinaša tudi posebno prilogo!

Tematska nogometna karta prikazuje, kako reprezentance odražajo svojo kulturo, spretnosti, pa tudi znanost, zgodovino in gospodarstvo najbolj priljubljenega športa na svetu.

Uvodne besede Seana Wilseyja

Če spremljaš svetovno nogometno prvenstvo kot navijač iz Amerike, imaš številne prednosti – najpomembnejša od njih je nepoučenost. Skupnost, v kateri si odraščal, se ni vsake štiri leta zbrala pred televizorjem in pred njim ni mesec dni zadrževala diha. Ameriška reprezentanca še nikoli ni zmagala. Lahko si izbereš najljubše moštvo in navijaš zanj, ne da bi te bilo sram ali bi se ti bilo treba bati posledic. Nisi prežet z nezaželenim, a neizogibnim občutkom plemenske pripadnosti, ki si se ga navzel od sonarodnjakov, ki jih je obnorel nogomet.

Si ljubitelj v najčistejšem pomenu besede. Ker poteka v Nemčiji ta mesec svetovno prvenstvo – in svetovno nogometno prvenstvo je edini zares mednarodni športni dogodek na svetu (ne, olimpijske igre z množico nenavadnih butičnih športnih panog niso enako pomembne) – lahko pričakuješ, da boš ta mesec preživel kot v raju.

To počnem tudi jaz. Hočem doživeti svet svetovnega prvenstva. Ne morem se upreti njegovemu blišču, podobnemu blišču Združenih narodov, in plemenitosti, nepolitičnemu razkazovanju narodnostnih značilnosti, razkrivanju velikih človeških napak in nepričakovanih veličin, dejstvu, da celi narodi zapustijo delo ali vstanejo ob treh zjutraj samo zato, da bi gledali, kako neki tipi brcajo žogo.

Nekatere države imajo zelo pisana moštva, kar zadeva rase – Francija, Anglija in Združene države Amerike – druge reprezentance so sestavljene samo iz svetlolascev, Azijcev ali latinoameričanov. Sodili jim bodo – potem ko bodo opravili uradni preizkus telesne pripravljenosti – ljudje, ki sicer opravljajo povsem druge poklice: slovaški prodajalec avtomobilskih gum, italijanski policist ali nemški koncertni pianist. Slišati je nadležne navijače: »ZDA! ZDA! ZDA!« (Na srečo jih ni veliko.)

Na igrišče pritečejo igralci, ki jih za roke držijo otroci. Zaigrajo državni himni. Obiskovalci si obraze pobarvajo z državnimi barvami in ob porazu na glas jokajo. Komentator v španščini na ves glas zavpije »GOOOOOOOOLLLLLLL! GOL, GOL, GOL, GOL!«, saj gledate tekmo na kanalu španskega govornega območja. (Kajti to je pogosto edini način, da si tekmo ogledate v živo.) Drug za drugim se, ne da bi ju prekinjale reklame, zvrstita dva 45 minut trajajoča polčasa.

Ali če citiram iz Svetega pisma, ki ga lahko v hotelski sobi pogosto najde potujoči športnik: »Radujte se in bodite zelo srečni: kajti velika je vaša nagrada v nebesih.«

Izvleček iz Vodnika umnega navijača po svetovnem prvenstvu (The Thinking Fan's Guide to the World Cup), uredila Matt Weiland in Sean Wilsey. Harper Collins, 2006.Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.