September 2006 | Mandžurija na razpotju

Besedilo: Brook Larmer
Fotografije: Fritz Hoffmann

Poti nazaj ni. Železni mož se tega dobro zaveda.

Avtobus, ki je začel poskakovati po luknjasti makadamski cesti skozi zapuščeno vas Dongfa blizu ruske meje, pelje s seboj mladega delavca in njegovo ženo. Par se stiska na zadnjem sedežu. Ona ima s seboj svetlomodro športno torbo, na njem leži težko breme prejšnjih generacij.

Pred 26 leti so mu starši dali ime Wang Tieren oziroma Železni mož Wang. S tem so hoteli pokazati svoje spoštovanje komunistični ikoni Wang Jinxiju, ki je z udarniškim garanjem simboliziral industrijsko moč kitajskega Severovzhoda.

To je pokrajina s tovarnami in plavži v državni lasti, iz katere so rasle komunistične sanje Ljudske republike Kitajske. Novi Železni mož na avtobusu – tih, suhljat, poln skrbi, ki mu gubajo pegasto čelo – pa pooseblja to območje v novih časih, polnih drugačnih izzivov kot nekoč.

Drugi deli Kitajske postavljajo v tekmi s tržnim gospodarstvom vedno nove rekorde, v nekdaj ponosni Mandžuriji (kot je območje znano drugod po svetu) pa so časi težki.

Tako kot Železni mož Wang si vsa dežela obupno prizadeva, da bi se izkopala iz težav.Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.