Oktober 2006 | Preobremenjene Alpe

Besedilo: Erla Zwingle
Fotografije: Melissa Farlow in Randy Olson

Približno sredi julija odide Pitztalski ledenik v Avstriji na poletne počitnice. To pomeni, da se začne taliti in steče po tirolskih strminah v ledeno mrzlih potokih, ti pa kot Evropejci v avgustu odpotujejo proti morju. Če bi bili lastnik smučišča na ledeniku, bi vam štirje meseci taljenja povzročali precejšnje skrbi. Zato so se nekega dne lastniki smučarskega središča na Pitztalskem ledeniku odločili za nekaj drznega.

Naročili so velikanske bele rjuhe in jih razgrnili po ledeniku, ki sicer meri šest hektarjev, da bi ostal poleti mrzel. Kot kaže, jim je uspelo, saj se je taljenje upočasnilo. Tako zdaj tudi v drugih smučarskih središčih v Švici in Nemčiji vsaj delno prekrivajo svoje ledenike. Ti se verjetno zato ne počutijo nič bolje, zagotovo pa se bolje počutijo lastniki zimskošportnih središč.

 

Viki Grošelj

02-velika2.jpg

Betonski spomenik Alpam?

“Ni videti, da bi turistično industrijo kaj prida skrbelo, kaj sploh sodi v avtentično gorsko krajino ter koliko ljudi in dejavnosti še lahko tak prostor prenese, preden se spremeni v višinski Gardaland, višinsko zabavišče in adrenalinski park.”Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.