Januar 2007 | Podvodni zakladi Slovenije | Spomini avtorice Carol Kaufmann na delo v Sloveniji

Spomini avtorice Carol Kaufmann na delo v Sloveniji

Najboljši

»Ko sem se potopila v Ljubljanico, je bila tistega dne voda izjemno bistra. Medtem, ko so arheologi raziskovali del rečnega dna, mi je fotograf in mojster potapljanja Arne Hodalič razkazal mesta, ki jih je fotografiral v zadnjih treh letih.

Lahko sva videla drobce srednjeveških posod in koščke antičnega stekla, ki so kukali iz blata. Reke v Združenih državah so polne starih pločevink in kolesnih pokrovov, in le redko je kaj starejšega kot, recimo, 20 let.

Bila sem kot otrok v tovarni čokolade – navdušena in z velikimi očmi.

 

Carol Kaufmann

Pogled na vse te zaklade, ki je presunil dekle iz Amerike, pa je pustil Slovence iz Starega sveta ravnodušne. Srednjeveško? Za njih je to preveč včerajšnje.«

Najslabši

»Rodila sem deset mesecev pred potjo v Slovenijo in moje telo se še ni povrnilo v prejšnje stanje. Zato sem, hm, podcenila velikost svoje potapljaške obleke. Ko smo tistega razgretega julijskega dne okoli poldneva prispeli k reki, sem se poskusila stlačiti v tisti vroči, preklicani neopren tako, da sem poskakovala gor in dol, a sem tesni material spravila le do kolen.

Sama se nisem mogla obleči, zato je fotograf tiščal obleko skupaj, arheolog pa je po centimetrih vendarle zapel zadrgo. Bilo je grozno!«

Najbolj nenavaden

»Zbiralec, ki se v zakladov polno Ljubljanico potaplja okoli 20 let, me je skupaj s fotografom povabil k sebi domov. Ker se je na dno Ljubljanice potopil že okoli dvestokrat – večkrat kot katerikoli arheolog – se je dokaj izuril v iskanju in prepoznavanju starinskih predmetov.

Njegov dom je kot muzej, le brez dobre razsvetljave in razkošnih vitrin. V prašni, podstrešju podobni sobi, so se gnetle revije, verski simboli, portreti, potapljaška oprema, ležalne podloge in neprecenljivi arheološki artefakti. Najstarejši med njimi - sekire iz jelenjih rogov, stare okoli 6000 let - so bile shranjene v zaboju.

Zbiralec nama je na prenosnem računalniku pokazal podobne predmete, ki so bili naprodaj prek spletne strani neke avkcijske hiše. Vsaka sekira je bila vredna 500 evrov. Bronasti meči – ponos njegove zbirke – so bili vredni še več: 3000 evrov vsak.«Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.