Maj 2007 | Dolina življenja | Spomini s terena

Spomini s terena

Spomini fotografa Fransa Lantinga iz Luangwe

Najboljši

Čudovito je, da lahko dandanes neodvisno od okolice še vedno obstaja tak popoln ekosistem. Po vseh mojih dosedanjih potovanjih po Afriki in drugod sem navdušen ugotovil, da sem prezrl dolino Luangwa, ki je ena zadnjih preostalih pristnih divjih okolij v Afriki.

\"FransFrans Lanting

Najslabši

Začetek deževne dobe v dolini Luangwa naznani paritveni let termitov, vendar je praktično nemogoče napovedati, kdaj in kje se bo zgodil. Že nekajkrat sem ga poskusil fotografirati – na terenu v Bocvani in Vzhodni Afriki –, a mi je vedno spodletelo. Tudi tokrat sem si ga močno želel fofografirati, a so mi termiti zopet ušli. Videl sem jih sicer leteti, a nikoli v tako številčnem roju, kot bi si želel. Nato pa so na zadnji večer v Lusaki milijonski roji termitov preplavili mesto. Toda kaj, ko je bila moja fotografska oprema že spakirana in pripravljena za transport naslednji dan!

Najbolj nenavaden

Podzemne svinjke (Orycteropus afer) so zelo zmuzljive živali, zato sem namestil “fotografske pasti” v bližini brlogov in upal, da mi bodo uspeli posnetki. Presenečen sem ugotovil, da svinjke niso edine, ki jih uporabljajo – ko so zapustile svoja podzemna bivališča, so se vanje vselile svinje bradavičarke, ježevci ter celo hijene in udavi.Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.