Maj 2007 | Zidovi na meji | Spomini s terena

Spomini novinarja Charlesa Bowdna z ameriško-mehiške meje

Najboljši

Mestece Douglas leži na ameriško-mehiški meji kakih 30 kilometrov vzhodno od Naca v Arizoni. Parkiral sem ob kovinski ograji, ko se je mimo pripeljal avto obmejne policije. Pripravil sem se na oštevanje, mlad agent pa je odprl okno in dejal: “Pravzaprav ne bi smeli biti tukaj. Na vas bodo metali kamenje.” Pokimal sem in ga vprašal, koliko časa že služi na meji. Izkazalo se je, da kako leto in da že pogreša zelene griče rodne Iowe. “In sendviče ‘Maid-Rite’,” sem pripomnil. Ti – po mejaških standardih – (pre)blago začinjeni topli sendviči z zmleto govedino so namreč v Iowi zelo priljubljeni.  Agent je skorajda omedlel od domotožja …

Najslabši

Ko beseda nanese na trgovino z mamili, se prebivalci mesteca Naco na mehiški strani prestrašijo. Pred kratkim so zlikovci umorili poveljnika policije v bližnjem mestu Agua Prieta. Naco je v treh letih zamenjal ducat načelnikov policije – ta služba je preprosto preveč nevarna. Sogovornik v Nacu mi je zatrdil, da v mestu ni trgovine z mamili. Vendar se je med pogovorom nasmehnil in kimal z glavo ter mi s tem namignil, da je v resnici ravno nasprotno.

Najbolj nenavaden

V lokalu v Nacu na ameriški strani sem urejal zapiske, ko se je točajka glasno pridušala nad vsemi zveznimi varnostnimi agencijami. Obiskala je bila tržnico, da bi nakupila nekaj jagod in ugotovila, da stanejo kar pet evrov za pol litra. Nemudoma je zahtevala še več nezakonitih priseljencev …Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.