Januar 2020 | Zdrava prehrana

Besedilo: Dan Buettner
Fotografije: David Mclain, Andrea Frazzetta, Nicole Franco

VEČ KOT 14 LET je minilo, odkar je Dan Buettner za to revijo prvič pisal o ljudeh, ki dosegajo najvišjo starost na svetu. Danes še vedno razkriva skrivnosti stoletnikov iz različnih delov sveta, ki jih imenuje modra območja (blue zones). Pred kratkim se je vrnil na štiri taka območja, da bi izvedel še več o hrani, ki pripomore k neverjetni dolgoživosti tamkajšnjih prebivalcev. Zbral je preverjene recepte in raziskal, zakaj nekatera živila očitno podaljšujejo življenje. Sardinija, Italija dežela z največjo koncentracijo stoletnikov moškega spola na svetu Devetindevetdesetletna Assunta Podda odločno premeša jed v lončeni posodi in se nasmehne, da se ji zableščijo zobje.

“Mineštra,” izreče s slovesno kretnjo. Zastrmim se v enolončnico s fižolom, korenčkom, čebulo, česnom, paradižnikom, koromačem, kolerabo in zelišči pod zlatim slojem oljčnega olja. Za gostiteljico pada skozi okno poševen snop večerne svetlobe in osvetljuje mizo, na kateri je pripravljena srednjeveška pojedina: hlebci kruha iz kislega testa, listnata zelenjava z vrta in karafa granatno rdečega vina.“Sedite,” mi veli in pokaže velikodušno gostoljubje, značilno za te kraje, gostoljubje, ki ne dopušča ugovora. Pridružim se njeni družini in Gianniju Pesu, epidemiologu, preučevalcu tega območja.Od ženice s filigransko ogrlico, ki nosi tradicionalno izvezeno bluzo in črno jopico, nikakor ne bi pričakoval tako urnih gibov.

Zdrava prehrana
Franca Piras (desno) ob pomoči sosed Angele Loi in Marise Stochino ter hčere Michele Demuro in vnukinje Nine pripravlja culurgiones, tradicionalno jed pokrajine Ogliastra. Iz testa za rezance oblikujejo žepke in jih polnijo s krompirjem, pretlačenim s pekorinom in meto.

Z mirno roko, kot bi bila veliko mlajša, nalije vino v kozarce iz debelega stekla in napolni krožnike z vročo enolončnico.“Jejmo zdaj.”Smo na vzhodnem pobočju sardinskega hribovja Gennargentu, v občini Arzana, ki je del območja z največjo koncentracijo stoletnikov moškega spola na svetu. Od druge svetovne vojne je tu doživelo sto let 38 ljudi – eden na vsakih sto, rojenih v istem letu. Pes je to odkril ob koncu 90. let 20. stoletja.

Od tedaj je natančno in obsežno intervjuval več kot 300 stoletnikov. Prepričan je, da je njihova dolgoživost povezana predvsem s strmimi vaškimi ulicami, predanostjo družini, spoštovanjem starejših, matriarhalno kulturo, v kateri večino družinskih skrbi prevzemajo ženske, in preprostim tradicionalnim načinom prehranjevanja.

Zdrava prehrana
OKINAVA Yoshiko Shimabukuro, 91-letna ustanoviteljica hotela Daiichi, za zajtrk pije juho miso. S hčerjo Katsue Watanabe sta se specializirali za pripravljanje bogatih vegetarijanskih jedi, za katere uporabljata približno 50 lokalnih sestavin.

Ugotavlja, da zakonci stoletnikov živijo dlje kot bratje in sestre stoletnikov, in iz tega sklepa, da sta način prehranjevanja in življenjski slog odločilnejša od genov.Pes srebne žlico juhe. “Delizioso!” vzklikne in občudujoče ošine Poddovo, ta pa zapre oči in skomigne.Mineštra oskrbi telo z esencialnimi aminokislinami, mešanico vitaminov in različnimi vlakninami. Pes je ugotovil, da imajo stoletniki v prebavilih posebne seve bakterij, ki spreminjajo vlaknine v nenavadno veliko količino maščobnih kislin z lihoštevilskimi verigami.

Te nasičene maščobe zmanjšujejo tveganje za bolezen srca in morda lahko preprečijo raka.V občini Seùlo, ki prav tako slovi po dolgoživosti prebivalcev, sva s Pesom obiskala sto let staro zadružno pekarno. Ducat žensk je pripravljalo značilni kruh, ki tam spremlja večino obrokov. V opečnati krušni peči so zanetile močan ogenj in opazovala sva njihove pordele obraze, medtem ko so z močnimi rokami gnetle testo. Regina Boi, glavna pekovka, nizka, vitalna 80-letnica v črni obleki in z ruto na glavi, je bdela nad dogajanjem, delila nasvete in povedala, kdaj je testo pripravljeno in peč dovolj vroča.


Stran je bila natisnjena s spletnega portala National Geographic Slovenija www.national-geographic.si.
© 2005 - 2010 National Geographic Slovenija. Vse pravice pridržane.