Leto upanja

SREDI TRAGEDIJE SMO ODKRILI NOVE USMERITVE V ŽIVLJENJU, RAZMIŠLJANJU IN ZDRAVLJENJU

“ZAPOJ PESEM, polno novega upanja, ki se poraja v nas.” To so verzi, ki jih je James Weldon Johnson zapisal v pesmi “Lift Every Voice and Sing” (Vsak povzdigni glas in zapoj). Ta je konec 19. stoletja veljala za himno temnopoltih na Floridi – tam je bilo v tistem času največ linčev glede na število prebivalcev, niti temnopolti moški pa večinoma niso smeli voliti. A Johnson ni izgubil upanja. Tudi mi ga ne smemo.

ŽIVALI SE NE VDAJO REKA MARA, KENIJA
Več kot milijon gnujev se vsako leto odpravi proti severu čez Seren­geti in njihova selitev je videti prav veličastno. Leta 2020 ni bilo nič drugače kot prejšnja leta. Črede so sledile sezonskim padavinam iz severne Tanzanije v naravni rezervat Masai Mara v Keniji. Poleti se je nekega dne v času sončnega zahoda nekaj tisoč gnujev zbralo ob reki Mara in zdrčalo po njenih bregovih. V vodi so jih pričakali krokodili, na nasprot­nem bregu hijene. Pa tudi sveža zelena trava, zato jih niti tokrat na poti ni nič ustavilo.

Upanje so nam vlivali zdravniki in medicinske sestre, ki so med reševanjem življenj presegli meje človeške zmogljivosti. Upanje smo našli v iskanju novih načinov za ohranjanje stikov z bližnjimi. Upanje so krepili izjemni dosežki – znanstvena odkritja, uspehi pri varovanju narave, povečano zanimanje javnosti – med pandemijo in ob naravnih nesrečah. Vlivajo nam ga tudi spremembe, ki jih utegne prinesti to nesrečno leto.

VAROVANJE ČUDEŽEV NARAVE EMPIRE, ZDA
Sonce zahaja. Dežna za­vesa se spušča izpod nevihtnih oblakov neda­leč od jezerske obale Sleeping Bear Dunes na severovzhodnem bregu Michiganskega jezera. Daleč na jugu se je v Chicagu začel eden od največjih gradbenih pro­jektov na svetu: gradnja obsežnega sistema predorov in vodnih za­drževalnikov, ki naj bi preprečili odtekanje ne­prečiščenih komunalnih odplak v jezero. V petih Velikih jezerih je več kot petina površinske sladke vode na svetu. Ob jezer­skih obalah, ki so jih oblikovali ledeniki, ljudje živijo že tisočletja.

“Okrepila se bo vera v boljši svet, za katerega vemo, da je mogoč,” je dejala legendarna oceanografinja Sylvia Earle malo pred svojim 85. rojstnim dnem (avgusta 2020). “Da lahko kot posamezniki in kot skupnost vstopimo v novo dobo – dobo spoštovanja narave, ki nas ohranja pri življenju, pa tudi dobo medsebojnega spoštovanja.”Pozitivne spremembe že potekajo. “Ukrepali smo hitro in se lotevali novih stvari, kot v vojnem času,” je dejal soustanovitelj Microsofta Bill Gates med pogovorom z glavno urednico Susan Goldberg, ko sta govorila o šestih obetavnih cepivih proti covid-19, ki jih razvijajo strokovnjaki.

UPOČASNITEV ŠIRJENJA VIRUSA SEUL, JUŽNA KOREJA
Bolnišnica H Plus Yangji v Seulu je vzpostavila kliniko za testiranje, ki je videti kot niz telefon­skih govorilnic. Tako so preprečili stik med bol­niki in medicinskim oseb­jem. Brise iz nosu in ust odvzamejo v manj kot treh minutah, izsledki testov so znani že v štirih do šestih urah. Zaradi izkušenj s preteklimi izbruhi različnih bolezni je bila Južna Koreja pri­pravljena na pandemijo covid­19. V državi so že imeli pravni okvir za sle­denje stikom, večina prebivalcev pa je ostala doma in v javnosti nosila masko. Vlada je v sode­lovanju z zasebnim sek­torjem hitro povečala zmogljivosti za testiranje. Po vsej državi je na sto­tine odvzemnih mest.

Zaradi hudih preizkušenj, ki so nas doletele, se poraja vprašanje, “ali je naša družba res naredila dovolj,” je poleti dejala Alicia Garza, soustanoviteljica gibanja Življenje temnopoltih šteje (ang. Black Lives Matter), “in kaj še moramo storiti za dosego ciljev, ki smo si jih zastavili.” Še vedno nismo izgubili upanja, da jih bomo dosegli.