Takole je bilo. Najprej se je porodila želja po potovanju ali raje potovanjih v oddaljene kraje. Zlato, tisto najbolj rumeno, ki se sveti kot zvezde in ki ga je mogoče “pretopiti” v vse denarne enote, je v tem poslu le izgovor. In vendar si je treba priskrbeti prekleto veliko denarja, da se lahko odpraviš na pot v pekel.

Pekel namreč pomeni 45 dni prebijanja skozi pragozd, vzpenjanja na gore, gorske prelaze na 4000 metrih nadmorske višine, v dežju, v še hujšem dežju, podnevi in ponoči, nenehno, nepopustljivo … Philippe Esnos je letos dopolnil 60 let. Je lovec na zaklade. In spet se odpravlja iskat skrivnostno Atahualpovo grobnico v andskih Kordiljerah v osrčju Ekvadorja.

Če mu uspe, ne bo le bogat, ampak tudi slaven. Če mu spodleti, bo poskusil znova. “Vztrajal bom do smrti, če bo treba. No, vsaj dokler me bodo nosile noge, bom iskal ta hudičev zaklad. Vem, kje je, vem, da je v neki votlini. Območje, na katerem raziskujem, sem omejil na kvadrat, velik 500 krat 500 metrov. Ampak iskanju vseeno ni videti ne konca ne kraja!”