September 2012

Podivjano vreme

Po vremenskih napovedih naj bi v Nashvillu (Tennessee) konec tedna padlo od 5 do 10 centimetrov dežja. A ga je do sobote popoldne 1. maja 2010 ponekod padlo že več kot 15 centimetrov in se je še naprej zlival nad mesto.

Župan Karl Dean je v mestnem kriznem komunikacijskem središču spremljal prva poročila o hudourniških poplavah, ko mu je pozornost pritegnilo dogajanje na televizijskem zaslonu. Videl je, kako pritok reke Cumberland na avtocesti Interstate 24 jugovzhodno od mesta preplavlja avtomobile in tovornjake. Mimo njih je po odstavnem pasu priplulo 12 metrov dolgo prenosno poslopje krščanske šole.

“Poslopje se zaletava v avtomobile,” je poročal novinar. Dean je bil v “krizni sobi” že več ur. “Ko pa sem zagledal poslopje, ki ga je nosilo po avtocesti,” pravi, “mi je postalo jasno, v kako skrajnih razmerah smo se znašli.” Kmalu so z vseh koncev mesta prihajali telefonski klici na pomoč. Policiste, gasilce in reševalce so razporedili v plovila. Posadka v manjšem čolnu se je odpravila na avtocesto I-24, da bi voznika velikega tovornjaka s priklopnikom potegnili iz vode, ki mu je segala že do prsi. Druge skupine so reševale družine s streh in delavce iz poplavljenih skladišč. Kljub temu je tisti konec tedna v mestu izgubilo življenje 11 ljudi.