Si predstavljate ples dveh skal?
Tako približno so videtispolne radosti, ki se jim prepuščajo orjaške črepahe: ogromni morski želvi, zajetni kot sumo borca, se tesno oklepata druga druge in lenobno veslata po kristalno čistem morju ob koralnem grebenu. Tak koralni greben obroblja atol Europa med Mozambikom in jugozahodno obalo Madagaskarja. Vsako leto privabi v povprečju več kot 10.000 samic orjaških črepah, ki se tam parijo in pozneje odložijo jajca.

Razmnoževalna strategija orjaških črepah je videti kot eno samo prerivanje. Namesto da bi samci trošili energijo za obrambo teritorija ali bojevanje, prizadevanja raje usmerijo v iskanje proste samice – ali pa poskušajo prekiniti parjenje drugih in vskočiti, čim se pojavi priložnost. Na plavutih in repu imajo velike kremplje, s katerimi se oklenejo samic. Drugi samci skušajo z zaletavanjem in grizenjem pregnati ljubimce s samic, pri čemer pogosto ranijo oba v paru. Včasih se od hormonov obnoreli tekmec oklene kar samca, ki jezdi na samici. “Od tega nima samec številka dve prav nobene koristi,” pravi morski biolog Wallace J. Nichols. Videl je tudi že štiri samce, nanizane drugega za drugim. “Če se kaj takega zgodi z deževniki na vrtu, je zgolj zanimivost,” ugotavlja. “Pri 180-kilogramskih morskih želvah pa je to pravi cirkus.”

ŽELVJI CIRKUS NA EUROPI ljudje le redkokdaj vidijo. Otok je naravni rezervat in zavarovano je tudi morje okrog njega. Tako kot sosednji atol Bassas da India, približno 110 kilometrov proti severozahodu, sodi k Razpršenim otokom, petim koščkom kopnega, ki so kot lune posejani okrog Madagaskarja. Ti otoki so ostanek nekdaj mogočnega francoskega kolonialnega imperija; so del Francoskih južnih in antarktičnih ozemelj in na njih izobešajo francosko trobojnico. Čeprav Madagaskar in druge države oporekajo francoski suverenosti nad njimi, je ta strateškega pomena. Kopna površina Razpršenih otokov je zgolj 44 km2, njihovo izključno gospodarsko območje pa je 15.000-krat večje – kot Francija veliko morsko prostranstvo. Francija v njem ne dovoljuje nezakonitega ribolova in lova na želve, to pa je ključnega pomena za biotsko raznovrstnost več otokih – tudi na Europi – in vojaške ladje patruljirajo po tamkajšnjih vodah.

EUROPA IN BASSAS DA INDIA sta resda bližnja soseda sredi Mozambiškega preliva, a sta si med seboj zelo različna. Europa je z grmičjem poraščen otok, ki ni le domovanje morskih želv, temveč tudi milijona gnezdečih parov morskih ptic. Bassas da India je atol, komaj viden nad morsko gladino, s 87 km2 veliko laguno, polno morskih psov. Oba sta med zadnjimi ostanki zdravih morskih ekosistemov v zahodnem delu Indijskega oceana – zatočišči neokrnjene narave sredi izropanega morja. “Kopenski del teh dveh atolov ni posebej zanimiv – sta kot nepomembni piki na zemljevidu,” pravi morski biolog Thomas Peschak, avtor fotografij v tem članku. “Ko pa se enkrat potapljaš tam, boš s čim drugim težko zadovoljen.”