Bleščeče glive sluzavke

Glive sluzavke so pisana množica številnih različnih vrst iz več skupin in nekatere med njimi so med seboj le v daljnem sorodu. Kljub imenu ti kapljičasti organizmi v resnici niso glive, ampak jih uvrščamo v veliko skupino večinoma enoceličnih organizmov, imenovano Amebozoa. Uspevajo po vsem svetu v vlažnih okoljih, kot so razpoke v razpadajočih hlodih na gozdnih tleh. Na dvorišču se lahko pojavijo med lesnimi sekanci.

Vse vrste gliv sluzavk, ki jih vidimo tukaj, najdemo le v dveh okrožjih južne Anglije: Buckinghamshiru in Hertfordshiru. Več so jih odkrili na zmernih območjih kot na tropskih, pravi ekolog Nikki Heherson Dagamac s filipinske Univerze sv. Tomaža. Razlog za to navidezno manjšo raznovrstnost v tropih so tople in vlažne razmere; glive sluzavke tam sicer dobro uspevajo, a le redko preidejo na stopnjo razmnoževanja s trosišči, zato je težko najti nove vrste: “Številni ekosistemi skrivajo veliko raznovrstnost,” pravi Dagamac.

Rod Stemonitis

Trosi teh gliv sluzavk rastejo v skupkih sporokarpov v obliki prstov.

Kljub znanstvenim raziskavam ostaja veliko skrivnosti, povezanih z glivami sluzavkami, nepojasnjenih. Zakaj so tako bleščečih barv? Zakaj imajo toliko različnih oblik? Koliko vrst je še neodkritih? “Prav neverjetno je, koliko še ne vemo,” pravi mikologinja Anne Pringle, ena od sodelavk Trestove na univerzi. “Velik del biotske raznovrstnosti na Zemlji ostaja neopažen, nepopisan in neraziskan,” pove. Glive sluzavke so veličasten opomnik na to neizmerno bogastvo, ki čaka, da ga odkrijemo.

Besedilo: CRAIG WELCH in MAYA WEI-HAAS
Fotografije: ANDY SANDS