140 strani vrhunskih prispevkov in fotografij. Zagotovite si svoj izvod!

Mesečnik: 12 številk na leto.

Izid: prvi delovni dan v mesecu; naročniki prejmejo revijo nekaj dni prej.

Revija NATIONAL GEOGRAPHIC pokriva širok spekter znanosti: geografijo, zoologijo, botaniko, ekologijo, zgodovino, arheologijo, etnologijo, sociologijo, antropologijo, geologijo, kemijo, fiziko, astronomijo, sodobno tehnologijo, potovanja, dogodke in pojave – z vsega sveta in iz SLOVENIJE! Ena od temeljnih odlik revije je, da je namenjena prav vsem. Članki so namreč napisani v poljudnem jeziku in tako dostopni bralcem najrazličnejših poklicev in starosti. Predvsem pa je to revija za vse, ki jim niso dovolj suhoparne informacije, ampak preprosto želijo več.

Stopite torej z nami v svet revije NATIONAL GEOGRAPHIC – revije za vse, ki se želite učiti, širiti svoja obzorja, odkrivati čudežni svet rastlin in živali, spoznavati daljne in neznane kraje, ljudi in običaje, pa tudi Slovenijo. In kar v reviji najbolj navdušuje, so gotovo vrhunske fotografije, ki pripovedujejo zgodbe, kakor jih je videl objektiv priznanih fotografov z vsega sveta.

Kapska strmoglavca (Morus capensis), otoki Malgas, Južnoafriška republika
Foto: Chris Johns

Kdo smo National Geographic Slovenija

dr. Marija Javornik

dr. Marija Javornik

odgovorna urednica
izr. prof. Arne Hodalič

izr. prof. Arne Hodalič

urednik fotografije
Klemen Fedran

Klemen Fedran

direktor produkcije

Uredniški odbor

Zgodbe slovenskih avtorjev in fotografov

V reviji National Geographic Slovenija pripravljamo in sprejemamo v objavo tudi članke, vezane na Slovenijo in Slovence. Članki se ukvarjajo s kulturno in družbeno zgodovino Slovenije oziroma z njenimi kulturnimi, naravnimi in etnološkimi posebnostmi.

Za vsako zgodbo, ki jo sprejmemo v objavo v slovenskem uredništvu, pripravimo najprej delovni prelom, ki ga pošljemo v presojo in potrditev uredniku za fotografijo in oblikovanje v uredništvo lokalnih izdaj v Washingtonu. Ko (če) nam prelom potrdijo, angažiramo pisca zgodbe. Besedilo prevedemo v angleščino in ga prav tako pošljemo v presojo in potrditev v uredništvo lokalnih izdaj v Washingtonu. Članki morajo biti torej tako na ravni fotografij kot besedila v celoti v skladu z novinarskimi standardi revije National Geographic.

Pravila za oddajo fotografij lahko preberete tukaj.

Pogosta vprašanja in odgovori

1. Kakšno je razmerje med prevodnimi in izvirnimi članki?
Revija National Geographic, ki izhaja v Sloveniji, je prevod ameriške izdaje revije. To pomeni, da vsak mesec objavlja prispevke ameriške izdaje – v slovenskem jeziku. V okviru posameznih prispevkov so – odvisno od tematike – krajše dopolnitve z informacijami, pomembnimi za naš prostor, objavljamo pa tudi slovenske zgodbe. Te so predstavljene v slogu in kakovosti, značilni za National Geographic.

2. Komu je namenjena revija National Geographic?
Ena od temeljnih odlik revije je, da je namenjena prav vsem. Članki so namreč napisani v poljudnem jeziku in tako dostopni bralcem najrazličnejših poklicev in starosti. Na splošno lahko rečemo, da je to revija za vse, ki se navdušujete nad fotografijo, želite spremljati dogajanja v svetu ter se seznanjati z novostmi in odkritji na najrazličnejših področjih. Če smo bolj konkretni, pa lahko rečemo, da eno skupino bralcev oblikujejo učenci, dijaki in študentje – od sedmega razreda naprej do diplome; revija je tudi odličen pripomoček za učenje in študij, saj jo pri pouku in na predavanjih pogosto uporabljajo tudi učitelji in profesorji. Drugo skupino sestavljajo tako moški kot ženske s širokim spektrom interesov, osebe, ki želijo poglobiti svoje znanje o svetu in se naučiti kaj novega.

3. Kaj je National Geographic Society?
National Geographic Society je ena izmed največjih neprofitnih znanstvenih in izobraževalnih organizacij na svetu. Zavzema se za širitev znanja geografije ter spodbuja geografsko in drugo znanstveno raziskovanje. Ustanovljena je bila leta 1888; njen sedež je v Washingtonu. Društvo je doslej denarno podprlo več kot 10.000 projektov; številni od njih pomenijo prave mejnike.