dr. Tom Turk

Tom Turk

dr. Tom Turk

(biokemija, morska biologija)

Rojen leta 1959.

Je redni profesor za biokemijo na Oddelku za biologijo Univerze v Ljubljani. Poročen in ima dva otroka. Diplomiral iz biologije leta 1984, magistriral leta 1989 in doktoriral leta 1992.

Raziskuje predvsem toksine in biološko aktivne snovi iz morskih organizmov. Izpopolnjeval se je v Bostonu in Gainesvillu v ZDA ter v Trentu (Italija). Sam ali v soavtorstvu je objavil več kot 60 znanstvenih prispevkov. V različnih poljudnih revijah je objavil več člankov s tematiko življenja v morju.

Kot soavtor je sodeloval pri pisanju dveh srednješolskih in dveh osnovnošolskih učbenikov. Je potapljač in popotnik. Ukvarja se z naravoslovno fotografijo tako pod vodo kot nad vodo. Je avtor dveh knjig o življenju v morju: »Živalski svet Jadranskega morja« in »Pod gladino Mediterana«, ki je prevedena tudi v hrvaščino.

Kot pisec besedil je sodeloval tudi pri dveh monografijah, umetniški knjigi »Ambasadorji morja«, ki jo je ilustrirala akademska slikarka Marjanca Prelog, ter pri fotografski nadvodni in podvodni monografiji Boruta Furlana o mestu Piran »Kjer morje sreča mesto«.