dr. Malan Štrbenc

dr. Malan Štrbenc

(veterina)

Rojena 20. aprila 1973 v Novem mestu.

V Novem mestu je tudi obiskovala osnovno šolo in se zaradi zanimanja za medicino vpisala v srednjo zdravstveno šolo. Poletja je preživljala na podeželju v blizu Laškega in zaradi skrbi za domače in divje živali leta 1991 vpisala študij veterinarske medicine. Po diplomi leta 1998 so sledili še strokovni izpit za pridobitev licence za opravljanje veterinarske dejavnosti, pripravnišvo in podiplomski študij. Prva redna zaposlitev je bila na Inštitutu za anatomijo, histologijo in embriologijo Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani kot stažistka asistentka. Leta 2001 je magistrirala in 2004 doktorirala.

Največ časa je posvetila poučevanju in pripravi študijskih gradiv za študente. Sodelovala je pri več predmetih, ki vključujejo anatomijo živali, za potrebe študija veterinarstva, živilske tehnologije, agronomije, zootehnike, biotehnologije, biomedicine, pa tudi tečajih za kirurge, za delo s poskusnimi živalmi, reševalci, skrbniki psov in tako dalje.

Še posebej se je posvetila živalskim vrstam izven okvirov običajnih domačih živali in študentom najraje prikaže vzporednice sestave organizma dobesedno od žuželke do slona ali od polža do kita. Predavala je tudi na Veterinarski fakulteti v Utrechtu na Nizozemskem in Univerzi Ross na karibskem otoku St. Kitts, strokovno pa se je izpopolnjevala na inštitutu INRA v Franciji. V podjetjih Novoanalitica, Bia in Vardel-Prosen je izkusila še poslovni svet.

Raziskovalno se ukvarja z mikroanatomijo in fiziologijo živali s poudarkom na preučevanju vplivov okolja na reprodukcijo in razvoj, celično smrt in sestavo mišic. V zadnjem času je svoje zanimanje usmerila v nevroendokrinologijo, kjer s proučevanjem mehanizmov pri laboratorijskih živalih pomagajo razumevati bolezni pri ljudeh.

Je recenzentka pri mednarodnih anatomskih revijah, v slovenščino je prevedla tudi več besedil in publikacij z biološko in raziskovalno tematiko. Je članica več strokovnih društev in komisij ter par neprofitnih naravovarstvenih organizacij.

Kot alpinistka, smučarka, jadralka, veslačica in kolesarka veliko časa preživi na vetru in soncu. Z družino in kupčkom domačih živali živi pod obronki snežniških gozdov, kjer je nebo ponoči še temno in burja suši zlate travnike med presihajočimi jezeri Pivške doline.