Nekega soparnega junijskega popoldneva se je na mestni obali v Hamptonu v Virginiji množica gledalcev zbrala okoli za silo zbite operacijske mize, ob kateri so se pripravljali, da bodo mornarju v capah iz 18. stoletja odžagali nogo. Štirje krepki tovariši so ga držali, on pa je v zadovoljstvo opazovalcev kričal in se zvijal od bolečin, dokler nadležne okončine niso odstranili in je nadomestili z lično leseno palico.

Nenadoma pa so se vse oči ozrle proti velikemu možakarju z divjo črno brado in s krvavo rdečo prepasnico, ki se je drzno sprehajal po trati. Z izbuljenimi očmi se je zagledal v mlado mater z vozičkom in privzdignil košato obrv. “Arrrhh, kako je luštna!” je zarjovel z gromkim glasom. “Pa tudi otrok ni slab!”

Črnobradec je spet v središču pozornosti festivala, ki ga vsako leto prirejajo njemu v čast. Podoba velikega bradača, za katerega pravijo, da je navdihnil izmišljena lika kapitana Kljuke in Long Johna Silverja, je danes prav tako priljubljena kot vselej. Pojavlja se v različnih oblikah – od drznih kitk Johnnyja Deppa v filmu Pirati s Karibov do bahave upodobitve Bena Cherryja na hamptonskem festivalu.

V bližnji Severni Karolini, kjer je Črnobradec umrl grozovite smrti, arheologi raziskujejo razbitino ladje, da bi našli nove podatke o njegovem življenju. Grozo je sejal od Pensilvanije do Karibskega morja, nazadnje pa je našel zavetje na tej obali. V trgovinah s spominki, gostilnah in barih še vedno obujajo spomine nanj. Nihče ne ve, od kod se je vzel ta predrzni klatež – pojavil se je nenadoma, nikoli se ni vdal, umrl pa je v boju, med kroglami iz mušket. Nekateri pravijo, da je njegovo truplo, ko so ga vrgli čez krov, trikrat obkrožilo ladjo, preden je potonilo.

Kot nekoč pirat, tudi legenda o njem kar noče in noče umreti.