Marka Korošca, ki je pravzaprav Kraševec, doma iz Žirij pri Sežani, je vreme privlačilo že, ko je bil otrok; ko je še hodil v osnovno šolo, je doma že imel nekaj merilnih instrumentov. Otroško zanimanje je preraslo v poklic in danes je meteorolog, zaposlen na mestu skrbnika cestno-vremenskega informacijskega sistema pri državni družbi za avtoceste.

Že kmalu so ga začele močno privlačiti tudi možnosti, ki jih z zamrznitvijo trenutkov ponuja fotoaparat. Najvznemirljivejši so se mu vselej zdeli posnetki nenavadnih vremenskih dogodkov – snežnih viharjev, močnih neviht, izjemno hudih deževij, silovitih vetrov … Ti so že več let središče njegovega poklicnega zanimanja; zelo dejaven je pri evropskih projektih, ki se ukvarjajo z vprašanji napovedovanja izrednih vremenskih dogodkov.

Dve strasti sta se zlili v eno, plod tega pa je več izjemnih posnetkov različnih vremenskih stanj. Pravi, da je v letih raziskovanja doživel na stotine neviht z najrazličnejšimi spremljajočimi pojavi – s točo, veliko kot teniška žogica, s sunki vetra s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro, z izjemnimi snežnimi padavinami … Da se je danes 33-letni Korošec spomladi 2006 odpravil v ZDA, na njihovo osrednje območje, ni presenečenje. Tam je t. i. aleja tornadov, kjer zaradi zemljepisno- podnebnih okoliščin nastane največ teh silovito vrtečih se zračnih stolpov na svetu. Odtlej na lovu za njimi navadno preživi ves maj in junij. Najizjemnejši med dogodki, ki jim je bil priča, je bil nastanek več kot 15 tornadov v zgolj štirih urah, kar se je zgodilo 25. maja 2012 v Kansasu.
– Marjan Žiberna