Januar 2013

Fiziolog izjemnih okolij

Besedilo: Marjan Žiberna
Fotografije: Arne Hodalič

Dr. Igor B. Mekjavić z Inštituta Jožef Stefan je svetovno uveljavljen strokovnjak za okoljsko fiziologijo; o tem, kako učinkujejo mraz, vročina, zračni tlak, pomanjkanje kisika, zmanjšana težnost in podobne izjemne okoliščine na človeški organizem, ve res veliko. Je vodja raziskave o različnih vidikih bivanja v lunarnih razmerah, ki jo financirata Evropska komisija in Evropska vesoljska agencija. Raziskavo izvajajo v Olimpijskem športnem centru v Planici in je, kot pravi, Sloveniji določila mesto, v nekaterih pogledih celo vodilno, na svetovnem zemljevidu takšnih raziskav.

V čem je posebnost planiških raziskav?
Prvi preučujemo, kako na človeka učinkuje povezava zmanjšane težnosti in hipoksije, to je slabše preskrbe s kisikom; doslej so preučevali le enega od obeh parametrov. Takšne bodo razmere bivanja v naselbini na Luni, ki jo načrtujejo kot odskočno desko za potovanja na bližnje planete. Lunina gravitacija je veliko manjša kot Zemljina. Zračni tlak v oblekah, ki so potrebne za raziskave na Luni, in v bivalnih enotah, kjer bodo astronavti živeli, pa bo občutno nižji, kot je na nadmorskih višinah na Zemlji, kjer živi večina ljudi; zaradi nižjega zračnega tlaka bo nižji tudi delni tlak kisika, zato bo okolje hipoksično.

Kako simulirate te okoliščine?
Preiskovanci morajo določen čas živeti v sobah, kjer je v zraku le toliko kisika, kot ga je na nadmorski višini 4000 metrov. Iz izkušenj z dolgotrajnejšim bivanjem na vesoljskih postajah in iz raziskav pa vemo, da je bivanje v breztežnosti podobno zelo nedejavnemu življenju, zato morajo mirovati. Odsotnost težnosti in nedejavnost učinkujeta podobno – povzročata upad mišične mase in s tem telesne moči, slabšata delovanje srčno-žilnega sistema, zmanjšujeta gostoto kosti, vplivata na dihanje, presnovo … O tem, kako učinkujeta breztežnost in hipoksija v medsebojnem prepletu, vemo zelo malo, zato skušamo ugotoviti vplive takšnega okolja na človeka.

Imajo raziskave tudi kakšno uporabno vrednost “tu in zdaj”?
Imajo. Izboljšati želimo védenje o tem, kako vpliva hipoksija na telo, saj poznamo njene posledice, sam mehanizem delovanja pa je za nas precejšnja neznanka. S hipoksijo imajo težave tudi ljudje s kronično obstruktivno boleznijo pljuč, z obolenji srčno-žilnega sistema, osebe s čezmerno telesno težo, pri katerih so maščobna tkiva slabo preskrbljena s kisikom, kar povzroča, da v telo izločajo nekatere škodljive snovi …