Januar 2024

IZVEN OKVIRJA: Nova TV-serija intervjujev

Oddaja Izven Okvirja

 

TV-serija intervjujev
Izven okvirja

Spoštovani ljubitelji dobrih zgodb,

v letu 2024 vas pozdravljamo z ekskluzivno TV-serijo intervjujev Izven okvirja!

Serija desetih intervjujev Izven okvirja predstavlja zgodbe izjemnih Slovencev, ki s svojim znanstvenoraziskovalnim ali dokumentarnim delom pomembno prispevajo k predstavljanju in varovanju lepot našega skupnega doma, planeta Zemlje.

Oddaja bo na sporedu RTV SLO januarja in septembra
ob nedeljah ob 17.55 na
Prvem programu Televizije Slovenija.

Z gosti se bo pogovarjal priznani televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih. Izbor sogovornikov je opravilo uredništvo revije National Geographic Slovenija, intervjuji pa so bili posneti v impresivnem prenovljenem Sodnem stolpu v Mariboru, ki je zasnovan kot amfiteatrski prostor.

Vsako nedeljo se bomo točno ob 17.55 podali na pot odkrivanja sveta, spoznavanja velikih umov ter izjemnih zgodb. Pogovarjali se bomo z dr. Ivanom Šprajcem, Vikijem Grošljem, dr. Marušo Bradač, dr. Robertom Brusom in številnimi drugimi.

Datumi predvajanj oddaj in gostujoči strokovnjaki:

 

1. Oddaja Izven okvirja: Arne Hodalič (7. 1. 2024 ob 17.55 na SLO 1, ponovitev 10. 1. 2024 na SLO 2)

Arne Hodalič je po izobrazbi biolog, sicer pa velikokrat nagrajeni vrhunski fotograf, potapljač, jamar, svetovni popotnik, ki se že vrsto let podaja po svetu v iskanju zanimivih zgodb. Vselej se vrača s številnimi dobrimi fotografijami ter najrazličnejšimi utrinki in prigodami s poti, o katerih vedno rad pripoveduje. Od leta 2006 je urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija.

Oglejte si oddajo!

Na RTV: https://www.rtvslo.si/tv/oddaja/173251752

Na povezavi TUKAJ.

Pokrovitelj prve oddaje Izven okvirja je NLB, d. d.

2. Oddaja Izven okvirja: Viki Grošelj (14. 1. 2024 ob 17.55 na SLO 1, ponovitev 17. 1. 2024 na SLO 2)

Viki Grošelj je slovenski vrhunski alpinist, eden najboljših na svetu, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik ter prvi Slovenec na seznamu Rock & Ice Stars v gorniškem muzeju Reinholda Messnerja v Bolzanu, na katerem je 30 najpomembnejših imen svetovne zgodovine tradicionalnega alpinizma.

Je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Je avtor številnih člankov v domačih in tujih revijah ter soavtor več kot 20 knjig ter v letih od 2005 do 2013 avtor televizijske dokumentarne serije Velikani Himalaje, ki govori o najvišjih vrhovih našega planeta. Nastala je v sodelovanju s TV Slovenija.

Oglejte si oddajo!

Na povezavi TUKAJ.

Pokrovitelj druge oddaje Izven okvirja je Our Space Appliances, d. o. o. 

3. Oddaja Izven okvirja: Matej Vranič (24. 1. 2024 ob 17.55 na SLO 1, ponovitev 31. 1. 2024 na SLO 2)

Posebno področje fotografskega mojstra Mateja Vraniča je fotografiranje prostoživečih živali. Pri fotografiranju živali uporablja tehnike fotografiranja s širokokotnimi objektivi iz neposredne bližine oziroma na razdalji do enega metra. Tak pristop zahteva več vztrajnosti, iznajdljivosti, potrpljenja, predvidevanja, časa in poznavanja življenjskih navad posamezne vrste. V zadnjih letih se posveča predvsem videoprodukciji; je avtor številnih doma in v tujini nagrajenih dokumentarnih filmov.

Oglejte si oddajo!

Na povezavi TUKAJ

Pokrovitelj tretje oddaje Izven okvirja je Medex Trade, d. o. o. 

4. Oddaja Izven okvirja: dr. Maruša Bradač (27. 1. 2024 ob 17.55 na SLO 1, ponovitev 31. 1. 2024 na SLO 2)

Astrofizičarka dr. Maruša Bradač je zaposlena na Oddelku za fiziko Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani. Glavna tema njenih raziskav so prve galaksije v vesolju, da bi odgovorili na vprašanje, kako so galaksije, med drugimi tudi naša, nastale. Prelomne raziskave na tem področju se bodo zgodile z opazovanji teleskopa Jamesa Webba. Dr. Bradačeva pri tem projektu sodeluje kot članica raziskovalne skupine, ki je razvila enega od štirih najpomembnejših znanstvenih instrumentov na teleskopu, kamero NIRISS.

Oglejte si oddajo!

Na povezavi TUKAJ

Pokrovitelj četrte oddaje Izven okvirja je Petrol, d.d.

5. Oddaja Izven okvirja: dr. Miha Krofel (4. 2. 2024 ob 17.55 na SLO 1, ponovitev 7. 2. 2024 na SLO 2)

Doc. dr. Miha Krofel, ki največ svojih raziskav posveča ekologiji velikih zveri: volkovom, medvedom, predvsem pa mačkam – od evrazijskega risa in divje mačke v Sloveniji do geparda in leoparda v Afriki ter snežnega leoparda v Aziji. Je aktivni član več mednarodnih združenj in sodelavec pri projektu LIFE Lynx, kjer koordinira spremljanje populacije risov.

Oglejte si oddajo!

Na povezavi TUKAJ

Preostalih pet oddaj se bo predvajalo septembra. Gostje in točni datumi predvajanj bodo znani v kratkem.

Arne Hodalič: Izven okvirja

Vabimo vas, da pogledate skozi objektiv najboljših fotografov na svetu, si s priznanimi raziskovalci in znanstveniki razširite obzorje ter sooblikujete boljši svet!

POSEBNA PONUDBA V ČASU TRAJANJA SERIJE IZVEN OKVIRJA

S kodo NGM15 lahko izkoristite 15 % popust na letno naročnino tiskane izdaje revije National Geographic Slovenija. Zraven brezplačno prejmete tudi e-izdajo revije. Akcija traja do zadnje oddaje v tej sezoni.

Uredništvo revije National Geographic Slovenija

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store