Julij 2010

Jacques-Yves Cousteau

Ta mesec je jubilejen, saj bi kapitan Jacques-Yves Cousteau v njem praznoval
svoj stoti rojstni dan. Mož, ki velja za pionirja raziskovanja morja in vizionarja, ki je razplamteval domišljijo nas vseh, je s svojim pustolovskim življenjem na večnem lovu za osupljivimi čudesi obogatil naše poznavanje tihega podvodnega sveta in dosegel, da ga veliko bolj cenimo.

“Morje je vse. Pokriva sedem desetin zemeljske oble. To je brezmejna pustinja, v kateri pa ni človek nikoli osamljen, saj čuti, da vsenaokrog vrvi od življenja. Morje je zgolj utelešenje čudovitega in neverjetnega obstoja. Tam sem prost vseh spon!”

Taka so bila občutja francoskega pomorskega kapitana, raziskovalca, izumitelja, inženirja, naravoslovca, pesnika in preroka. Jacques-Yves Cousteau se je prvič oglasil v društvu National Geographic Society leta 1950, ko smo ga poznali le kot filmarja in izumitelja akvalunga, podvodnega dihalnega aparata, ki je povzročil pravo revolucijo v potapljanju. Upal je, da nas bo pritegnil k sodelovanju pri odpravi okrog sveta. Sodeloval je z več francoskimi znanstvenimi ustanovami in imel ladjo Kalipso, poimenovano po morski nimfi iz Odiseje, odslužen minolovec iz druge svetovne vojne, ki ga je spremenil v sodobno oceanografsko plovilo.