POLETI LETA 2008 je ameriški šilonosi krokodil zapustil Biscayne Bay na Floridi, zaplaval po prekopu z urejenimi privezi za jahte in se naselil v študentskem naselju Miamijske univerze. Med sončenjem na bregu tamkajšnjega jezera Osceola si je občasno privoščil kakšno želvo. Ta krokodil s štrlečimi zobmi sicer ni bil prvi krokodil, ki se je pojavil v tem študentskem naselju, je pa postal najbolj priljubljen. Poimenovali so ga Donna, po rektorici univerze in nekdanji ministrici v Clintonovi vladi Donni Shalala – čeprav se je pozneje izkazalo, da gre za samca. Donna se je včasih sončil na trati le lučaj od univerzitetne okrepčevalnice, zaradi česar so premaknili nekaj miz za piknike, sicer pa ni povzročal nobenih težav.

Prvega oktobra zgodaj zjutraj je nekdo ubil Donno. Študentje in univerza so bili ogorčeni. Storilec je kršil zakonodajo zvezne države Florida in zvezno zakonodajo – prva uvršča šilonosega krokodila med ogrožene, druga med prizadete vrste. Mesec po dogodku je policija aretirala moža in najstnika, ki naj bi bila ubila krokodila, ker sta si zaželela trofejo – njegovo lobanjo.

Donnov primer lepo ponazarja boj za preživetje, ki ga danes bije 23 znanih vrst, kolikor jih še šteje red krokodilov. V to skupino sodijo med seboj sorodni plazilci iz družin krokodilov, aligatorjev in kajmanov ter gavialov. Uspešno so preživeli milijone let planetarnih podnebnih sprememb, premikov tektonskih plošč in drugih sprememb v okolju, zdaj pa so se znašli pred novo preizkušnjo – po življenju jim strežemo ljudje.