Januar 2018

Krilate umetnice

Če bi ptice na nebu puščale sledi, kakšne bi bile te videti? Fotografu Xaviju Bouju iz Barcelone je to že dolgo rojilo po glavi. Tako kot kača v pesku pušča za seboj valovito sled, mora tudi ptica v zrak odtiskovati nekakšen vzorec, je razmišljal. Seveda ptice med letom za seboj ne puščajo nikakršnih sledi – vsaj ne vidnih s prostim očesom. Osemintridesetletni Bou si je zadnjih pet let prizadeval posneti izmuzljive obrise, ki jih zarisujejo ptice v gibanju, želel je, kakor pravi, “nevidno narediti vidno”.

Krilate umetniceSledi lednih viharnikov, ki jadrajo nad slapom Skógafoss na Islandiji, kjer imajo gnezdišče, spominjajo na zadrge.

Najprej se je moral otresti vloge pasivnega opazovalca. “Sem naravoslovec in sem veliko potoval po svetu ter natančno opazoval živali,” pravi. Začel je raziskovati fotografske tehnike, ki bi mu omogočile izraziti ljubezen do narave in prikazati lepoto ptic, kakor je doslej ni uspelo še nikomur. Po preudarku se je odločil za delo z visokoločljivostno videokamero. Ptice posname v letu, nato iz videozapisa izbere posamezne posnetke in jih, nanizane drugega za drugim, združi v en sam posnetek. Postopek se mu zdi podoben razvijanju filma: končnega izida ne more vnaprej napovedati. V ustvarjalnem procesu napoči čarobni trenutek, pravi, ko se začne kot privid oblikovati nadstvarna podoba. Projekt je poimenoval “Ornitografías”.

Krilate umetniceFotograf Xavi Bou z visokoločljivostno videokamero pretvarja posnetke leta ptic, od arktičnih čiger do hudournikov, v nadrealistične podobe. Svet narave ga je očaral že v otroštvu, ko je z dedkom, ki je živel v delti reke Llobregat v bližini Barcelone, hodil na dolge sprehode. Ko je odrasel, se je začel spraševati, kakšne sledi puščajo na nebu ptice med letom.

Bou je v Barceloni diplomiral iz geologije in fotografije, potem je delal kot tehnik za razsvetljavo v modni industriji, bil je tudi solastnik postprodukcijskega studia. Pri delu, ki se mu posveča ta hip, mu je uspelo združiti poklic in strast. “Delo je tehnično zahtevno in pri njem ne manjka izzivov, hkrati pa je umetniško in povezano z naravo. Našel sem vez med fotografijo in naravo, ki sem jo iskal.”