Septembra 1994 je med dirkalnimi konji v Hendri, predmestju avstralskega mesta Brisbane, izbruhnila huda bolezen. Hendra je bila mirna stara soseska s številnimi dirkališči in konjskimi stajami, stojnicami s publikacijami, katerih tema so konji in dirke, bifeji s slikovitimi imeni iz konjerejskega sveta, npr. “Jasli”, in ljudmi, ki se ukvarjajo s konjskimi dirkami.

Prva žrtev je bila breja kobila, Drama Series, ki je začela kazati znake obolelosti na pašniku zunaj naselja. Privedli so jo v vaditeljev hlev, da bi jo pregledal veterinar, tam pa se je njeno stanje le še poslabšalo. Trije ljudje so jo skušali rešiti – vaditelj, vodja konjske staje in veterinar. V dveh dneh je Drama Series poginila, vzrok njene bolezni pa je ostal nepojasnjen.

Jo je morda pičila kača? Je na tistem zapuščenem travniku, ki ga je preraščalo grmovje, zaužila kakšen strupen plevel? Te domneve so bile ovržene štirinajst dni pozneje, ko je zbolela večina živali iz njene staje. Očitno ni šlo za kačji pik ali strupen plevel, temveč za nekaj nalezljivega.