Bill Ballantine zvije novo cigareto in se cinično zasmeje ob spominu na časopisni naslov iz leta 1977, ko je Nova Zelandija razglasila svoj prvi morski rezervat: “V zalivu Goat Island Bay ni več kaj početi.”

Takrat so za zaščiteno območje končno razglasili pet kvadratnih kilometrov morskega habitata ob obali regije Northland ob Severnem otoku; za to si je prizadeval dvanajst let. Za Ballantina je to pomenilo začetek novega obdobja, za lokalni časopis, ta je dal svoj glas na voljo lokalni skupnosti, ki je razglasitvi nasprotovala, pa konec nekega drugega obdobja.

Razlog za zaskrbljenost prebivalcev je bil popolna prepoved ribolova v rezervatu. V tem delu morja naj ne bi bili dovoljeni nikakršni človekovi posegi. To pomeni, da bi bila prepovedana tudi uporaba ribiških palic ali parangalov. Nobenega ribolova s puškami ali ostmi, nobenega nadlegovanja jastogov in tudi nobenega nabiranja ostrig.

S tem pa so šli v nič vsi razlogi, da bi kak novozelandski moški, ženska ali otrok še kdaj zašel v zaliv Goat Island Bay, so bili prepričani pri časopisu.