Avgust 2023

Nenavadni begunci

Nenavadni begunci

V zavetišču v Jordaniji najdejo pribežališče živali, ki jim je uspelo izogniti se vojaškim spopadom, poškodbam in pastem tihotapcev.

PABLITO JE BIL PRVI LEV, ki sem ga videl od blizu. Približno štiri mesece star mladič mi je prišel naproti iz prostora za prenočevanje v ogradi v središču New Hope, ustanovi za rehabilitacijo prosto živečih živali v Amanu v Jordaniji. Ustavil se je in me gledal. Njegove oči so se mi zdele žalostne in so izražale ranljivost, kot bi mi želel z načinom sporazumevanja, skupnim ljudem in živalim, brez besed nekaj povedati. Nenadoma sem se začutil dolžnega zapisati njegovo zgodbo.

Preden sem leta 2018 spoznal Pablita, sem se odpravil na pot, da bi fotografiral deklico Zahro. Takrat je bila sedemletna sirska begunka in je živela v šotorskem naselju v Jordaniji. Že od leta 2001 sem s fotografijami, ki sem jih posnel, pripovedoval zgodbe o upanju, trdoživosti in preživetju. Znova in znova sem obiskoval kraje, razdejane v spopadih, pa tudi takšne, kjer so se tisti, ki so pobegnili pred katastrofo, trudili začeti novo življenje.

Čuk
Čuk
To enoletno ptico so našli v hotelski sobi, potem ko je bil na facebooku objavljen oglas za prodajo. Čuk je približno leto dni preživel v zavetišču New Hope, nato pa so ga izpustili v naravo.
Mark, arabski volk
Mark, arabski volk
Marka so rešili pred prodajo prek facebooka in zdaj dobro uspeva v krdelu petih volkov.
Pablito
Pablito, afriški lev
Pablito, ki je na sliki še mladič, ima na smrčku značilno brazgotino.

Potem pa sem slišal za kliniko New Hope, ki je ponujala podobno priložnost drugim nemočnim bitjem – pretresenim in zanemarjenim živalim, rešenim iz slabo upravljanih živalskih vrtov, z vojnih območij ali iz rok tihotapcev.

Klinika je bila namenjena karanteni in rehabilitaciji živali, ki naj bi jih potem premestili na približno 50 kilometrov oddaljeno zavarovano območje središča za varstvo narave in divjih živali Al Ma’wa, ki se razprostira na 111 hektarih v
gorovju Jerash v severozahodni Jordaniji. Tam je domovala želva, ki jo je ohromila mišično-kostna bolezen in so jo leta 2016 rešili iz živalskega vrta v Gazi, za katerega velja, da je najslabši na svetu. Al Ma’wa (to je arabski izraz za zavetišče) pa je ponujala zavetje tudi afriškim levom in tibetanskim medvedom iz Magic Worlda, tematskega parka in živalskega vrta na obrobju Alepa v Siriji, razdejani od vojne.

Preberite celoten članek v reviji National Geographic.

Google Play
App Store