Zabaven utrinek iz kulturnega in družabnega življenja slovenske skupnosti v ZDA: člani folklornega ansambla Mladi glas & Planika iz kanadskega Toronta, ki so leta 2016 nastopali na t. i. Slovenefestu. To je tridnevni dogodek, ki vsako leto julija poteka v rekreacijskem središču Slovenske narodne podporne jednote v bližini Pittsburgha v Pensilvaniji in privabi na tisoče ljudi, ki uživajo v slovenski hrani in glasbi.

Moje prvo “srečanje” s slovenskimi izseljenci so bile novice v času prvih predsedniških volitev v samostojni Sloveniji leta 1992 (star sem bil deset let), da čakamo še glasove rojakov iz tujine. Tudi pozneje sem bil zmeraj pozoren na to vest, nikoli mi ni dala miru. Vedno sem si skušal predstavljati, kdo so ti ljudje, kakšni so videti, kje živijo, zakaj so se izselili. Med obiskom pri Slovencih v ZDA, Argentini in Avstraliji sem slišal nešteto zgodb, nekatere povezane tudi z mojimi prvimi spomini na izseljence.

Prav nesmiselno se jim je zdelo, da denimo ameriški Slovenci soodločajo, ali naj bodo v Sloveniji ob nedeljah trgovine odprte ali ne. Spet drugič, za kakšne pomembnejše odločitve, niti niso dobili volilnih lističev. Pogosto so me spraševali, ali imam tudi sam sorodnike v izseljenstvu, zakaj sem prišel mednje in kakšne so kaj razmere doma, v Sloveniji.

Novi svet Marjan Grum, slikar in kipar, rojen leta 1939 v Tomišlju, je Slovenijo zapustil leta 1945. V Buenos Airesu ima atelje, muzej in razstavni prostor.

Zelo jih je zanimalo, kaj se dogaja z mlajšo generacijo in ali držijo navedbe, da se veliko mladih izseli. Iz pogovorov je bilo slutiti, da ima Slovenija posebno mesto v njihovem srcu, ne glede na preteklost, politične poglede in gospodarski položaj, kajti tu imajo svoje korenine in spomine, ki ostanejo za vedno.