izr. prof. Arne Hodalič

urednik fotografije

Rojen 10. 7. 1955 v Ljubljani.

Leta 1975 je končal Poljansko gimnazijo v Ljubljani, leta 1980 je diplomiral na Biotehnični fakulteti na oddeleku za Biologijo – pedagoška smer in pridobil naslov profesor biologije.

Že pred diplomo je začel z razstavljanjem fotografij in sodelovanjem v Foto grupi ŠOLT. Leta 1986 je postal ustanovni član in aktivni sodelavec Trajne delovne skupnosti »BRUT Film« v Ljubljani. Sodeloval je pri snemanju večjega števila reklamnih spotov in pri neodvisni ŠKUC-ovi art produkciji. Leta 1987 se je vpisal v razvid samostojnih kulturnih delavcev Republiškega komiteja za kulturo kot poklic: likovna dejavnost – delo fotografa.

Med letoma 1990–94 je živel v Lausannu v Švici, med letoma 1993–95 je bil gostujoči predavatelj za fotoreporterstvo na Parsons School of Design v Parizu. Od leta 1997 je podvodni fotograf za tovarno ur Sector No Limits (za fotografiranje svetovnih rekordov v jamskem potapljanju /Olivier Isler/ in potapljanju na dah /Deborah Andollo/). Od leta 2006 je urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija in zunanji predavatelj za dva modula («Fotografija« in »Uredništva in uredniki«) na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani; od leta 2015 je izredni profesor za predmet Fotoreportažna in dokumentarna fotografija I in II na VIST-u (Visoki šoli za storitve).

Bil je član več agencij; od leta 1997 je član multimedijske agencije »Corbis« (Microsoft), ustanovljene na pobudo Billa Gatesa, in od leta 2016 član agencije »Getty Images«.

Kot fotograf in aktivni udeleženec je sodeloval na več odpravah (prečenje Papue Nove Gvineje: 1500 km s kanujem po reki Sepik; prečenje Sudanske puščave v čolnu po reki Nil; francoska jamarska ekspedicija Hunan 96 na Kitajskem; slovenska jamarska ekspedicija Oman 97; francoska znanstveno-jadralna ekspedicija v jugovzhodni Aziji »L’esprit de Bouganinville«). Je tudi potapljač in od leta 1995 jamar v jamarskem klubu DZRLJ in JK Gregor Žiberna Divača.

Svoja dela objavlja v najpomembnejših tiskanih medijih doma in v tujini; fotografije je razstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je tudi avtor in soavtor več fotografskih monografij in fotografskih priročnikov, kot podvodni snemalec in koscenarist je sodeloval tudi pri snemanju več dokumentarnih filmov. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije.