Viki Grošelj

Viki Grošelj

Viki Grošelj

alpinizem

Rojen 3. 6. 1952 v Ljubljani.

Alpinist, gorski reševalec in gorski vodnik, po osnovni izobrazbi pa športni pedagog, je diplomiral na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani (1980). Sodeloval je na več kot 30 odpravah v tuja gorstva. Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki.

Opravil je enajst vzponov na deset vrhov našega planeta, ki segajo več kot 8000 metrov visoko. Prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Avtor številnih člankov v domačih in tujih revijah ter soavtor več kot dvajsetih knjig. Sam jih je doslej napisal štirinajst. Soavtor knjige »Seven Summits« angleške založbe Mitchell Beazley leta 2000 in »Die Grossen Wände« nemške založbe BLW leta 2000, ki sta še posebej proslavili slovenski alpinizem in njegove dosežke v svetu.

Dvakrat član ekipe, ki je prejela Bloudkovo nagrado (1975 in 1979), dobitnik Bludkove plakete (1984) in odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije (2002) za izjemne alpinistične dosežke, pomembne tudi za promocijo Slovenije v svetu in posebej za delo z mladimi ter prispevek gorskemu reševanju.

Leta 2005 je vodil in koordiniral uspešno reševanje Tomaža Humarja z Nanga Parbata. V letih od 2005 do 2013 avtor TV-dokumentarne serije »Velikani Himalaje«, ki govori o najvišjih vrhovih našega planeta. Nastala je v sodelovanju s TV Slovenija.