Julij 2015

Pod morjem okoli sveta

“Pes začuti, če se ga ljudje bojijo,” pravi podvodni fotograf Andrej Voje. “Prav tako živali pod vodno gladino čutijo, ali v njihov svet vstopaš spoštljivo in umirjeno, ker se želiš z njim zliti, ali pa vnašaš mednje nemir in strah,” pojasni.

slo_v1.jpg

Seveda, zdaj mi je jasno, o čem govori Pametni Wonko, glavni lik v legendarnem Štoparskem vodniku po Galaksiji Douglasa Adamsa, ko prijateljem razlaga, kje je dobil stekleno posodo, na kateri piše Zbogom in hvala za vse ribe: ”To je poslovilno darilo delfinov, delfinov, ki sem jih imel rad in sem jih preučeval in plaval z njimi in jih hranil z ribami in se celo poskušal naučiti njihovega jezika, kar je bila, kot sem zdaj ugotovil, po njihovi zaslugi neizmerno težavna naloga, saj bi se lahko odlično sporazumevali tudi po naše, če bi se le odločili za to.” (2002, prevod A. Kodre) Se prepustili in uživali, bi lahko dodali. S fotoaparatom se potaplja od leta 1993, vendar je potreboval kar nekaj let, da je razumel ta za večino od nas tuji svet.

slo_v1.jpg

Tega ga je naučila delfinka Olin, ko se je leta 1998 potapljal v Egiptu, v Rdečem morju. “Želel sem zaplavati z delfinom v njegovem naravnem okolju. Ko sem zagledal Olin, sem jo poskušal ujeti. Zaman. Potem sem pokleknil na morsko dno in premišljeval, kako naj se ji približam. Ko sem se umiril, sem opazil, da kroži okoli mene. Delala je vse manjše kroge. Čez čas sem jo lahko celo pobožal. Obrnil sem se proti gladini in fotografiral.” Zanj je podvodni svet najlepši na globinah do 20 metrov, kjer je še dovolj dnevne svetlobe. Večje globine ga ne zanimajo, zato na vprašanje, kolikšna je bila globina njegovega najglobljega potopa, sploh ne odgovori. Raje pove, da je njegov najdaljši potop v plitvini trajal tri ure in pol. “Na globini 40 metrov sem lahko samo osem minut, v tako kratkem času pa zelo težko posnamem dobro fotografijo.” Razumljivo za človeka, ki je prepričan, da so za dobro podvodno fotografijo nujni potrpežljivost, vztrajnost in raziskovanje. Potapljal se je v vseh treh oceanih in morjih vseh celin razen Antarktike. Pred 11 leti je na Piranski punti posnel prve podvodne fotografije v 3D-tehniki v Jadranskem morju in se tako potopil v novo fotografsko zgodbo; zadnje leto ima na potopih s seboj še podvodno 3D-videokamero. Mogoče pa ni daleč čas, ko bomo lahko iz naslanjačev tudi mi segali po njegovih delfinih.