Podmorski ognjeniki

Liparske otoke sestavlja sedem glavnih otokov v osrčju najdejavnejšega ognjeniškega sistema v Sredozemlju. Večina te dejavnosti poteka globoko pod morskim dnom. Tja sem se odpravil s Francescom Italianom, enim najuglednejših italijanskih vulkanologov, in italijanskim filmskim ustvarjalcem Robertom Rinaldijem. Naš namen je bil deloma dokumentirati sikanje in bljuvanje hidrotermalnih vrelcev na pobočjih ognjenikov, iz katerih v zavesah mehurčkov uhajajo z minerali bogati vroči plini. Ognjeniška dejavnost na tem območju še naprej ogroža milijone ljudi, ki živijo vzdolž južne obale Italije. Italiano in njegovi sodelavci se zato želijo domisliti boljšega načina napovedovanja izbruhov.

OGNJENIŠKO DOGAJANJE
Pod italijanskimi Liparskimi otoki v Tirenskem morju je labirint prelomov in razpok, iz katerih redno uhajajo plini in izteka lava. Ljudje že tisočletja živijo med žarečimi vrhovi in šumečimi vodami, ki oblikujejo 145 kilometrov dolg lok ognjeniško dejavnih otokov. Danes znanstveniki pomagajo prebivalcem pri obvladovanju nevarnosti edinstvene pokrajine, v kateri živijo.

1
2
3
4
1

Podmorski Strombolski kanjon poteka od Sicilije proti severu vzdolž roba Liparskih otokov. Nekateri deli te 120 kilometrov dolge doline so široki štiri kilometre.

2

Hidrotermalni vrelci na podmorskih uravnavah, ki so del večje podmorske ognjeniške strukture, so znak magmatske dejavnosti v globini.

3

Ognjenik Etno na Siciliji, ki se pojavlja v grški in rimski mitologiji, opazujejo že tisoče let. Nazadnje je izbruhnila leta 2022.

4

Otoke, ki so naseljeni že od približno 5000 let pr. n. š., v poletnih mesecih obišče veliko turistov. Čas si krajšajo s plavanjem, potapljanjem in čolnarjenjem v nepredvidljivih vodah.

MATTHEW W. CHWASTYK, PATRICIA HEALY IN LUCAS PETRIN, NG
VIRI: FRANCESCO ITALIANO, ITALIJANSKI NACIONALNI INŠTITUT ZA GEOFIZIKO IN VULKANOLOGIJO; USGS, ZDA; NASA/JPL; ESA

Kot biolog sem želel videti, katere vrste morskih organizmov so se sposobne prilagoditi in preživeti v tako sovražnemu okolju. Dve leti je trajalo, da smo sestavili moštvo za raziskovalno odpravo, in upali smo, da bomo med popotovanjem razrešili nekatere skrivnosti. Lepota sveta je pomembna, a je manj očarljiva od njegovih skrivnosti.

Po treh tednih, ki smo jih preživeli ob vznožju ognjenikov, smo zadnje potope opravili v Neapeljskem zalivu, približno poldrugi kilometer pred obalo tretjega največjega italijanskega mesta. Rinaldi je želel tam raziskati luknjo, zevajočo na dnu morja. Raziskovalci o njej ne vedo ničesar, navdihuje pa skrivnostne zgodbe, ki krožijo med tamkajšnjimi ribiči. Pravijo, da na dnu zaliva obstajajo skrivnostna “usta”, ki goltajo njihove mreže, ribiške vrvice in vrše. Označiti ta potop za lepo doživetje bi bila čista laž. Voda je bila zelena, kalna in mrzla – blatno dno pa posejano z odpadki. Videti ni bilo ničesar, vendar smo morali potešiti svojo radovednost. Ali je mogoče, da je nekje na tem morskem dnu, ki je kilometre naokrog mehko in ravno, vhod v navpično brezno, tako skrivnostno, da še noben instrument ni izmeril njegove globine?

Med spuščanjem v globino smo nenadoma dosegli rob odprtine. Mehko blato se je umaknilo črnemu skalovju. Globinomer je kazal 50 metrov, ko je pod nami zazevala črna luknja. Voda je bila preveč kalna, da bi lahko videli na drugo stran, a prav lahko si je bilo predstavljati brezno s premerom več kot deset metrov. Na 75 metrih globine se je jašek odprl v tako veliko dvorano, da snopi svetlobe naših svetilk niso segli do njenih sten. Pri 95 metrih smo dosegli dno. Ko smo pogledali navzgor, smo še vedno lahko videli majhno zelenkasto liso – vhod v brezno, tako daleč, da je bil videti kot vhod v mišjo luknjo. Ko smo dosegli stene dvorane, smo naleteli na nenavaden ekosistem.
Črne skalne stene so bile polne majhnih nevretenčarjev, ki se prehranjujejo s precejanjem vode, po njih pa so lezli redki raki z dolgimi kleščami. Med bitji, ki živijo v tem negotovem okolju, smo prepoznali redko vrsto: mesojedo spužvo.

Skrivnost je razrešil sonarski posnetek morskega dna: bili smo sredi okrogle dvorane, kot da smo v velikanski steklenici z dolgim, ozkim vratom, ki se nenadoma razširi v veliko kotanjo. Najbrž smo naleteli na staro lavno jamo, iz katere je iztekla lava. Prej ali slej se bo sesedla sama vase, pri čemer bo nastal manjši cunami in se nežno razlil po neapeljskih plažah. S seboj smo prinesli znanstveno opremo in jo namestili na dno dvorane, da bo merila kroženje vode, njeno temperaturo in kislost ter pričala o skrivnostih globin.
Med dviganjem proti površju nas je preveval čuden občutek. Naše popotovanje se je začelo v znanem svetu – z nebom, morsko gladino, morjem in morskim dnom. A na koncu se nismo potopili na morsko dno, temveč bolje rečeno pod morsko dno. In tudi tam naleteli na življenje.

Besedilo in fotografije: LAURENT BALLESTA