Sloviti lovec na tornade in znanstvenik Tim Samaras je zasledoval tornade z neustavljivo strastjo. Želja, da bi razumel, kaj se dogaja v njih in na tleh pod njimi, ga je vodila na dolga potovanja in nekega večera končno tudi na usodno vožnjo po blatni podeželski cesti v Oklahomi.

31. maj 2013 je, malo čez šesto popoldne. Na sovoznikovem sedežu v belem chevroletu cobaltu se 55-letni lovec na tornade za hip zastrmi v videokamero, ki jo je voznik usmeril vanj. Potem se skozi okno spet zazre proti predmestju El Rena v Oklahomi. Pšenična polja srhljivo žarijo in drhtijo v viharnem vetru. Ne več kot tri kilometre in pol od avtomobila se iz velikanske temne oblačne gmote proti tlom spustita zvrtinčena lijakasta oblaka. V glasu moža na videoposnetku sicer ni zaznati groze, a ton njegovih besed ni tako hladen, kot bi morda pričakovali od znanstvenika njegovega kova.

“O, moj bog. Tale bo pa res velikanski,” pravi. Mož se namršči. Brado si gladi s skoraj smešno zavzetostjo. Ime mu je Tim Samaras, in odkar je odrasel, je večino življenja prebil v nevarni družbi tornadov. Povejmo pošteno, prav obseden je bil z njimi – tako zelo, da je žena Kathy večkrat ironično pripomnila, da jo “vara z materjo naravo”. Njegovo ljubezensko razmerje je to pomlad vzcvetelo pozneje kot sicer. “Kdo nam je odžrl vse tornade?” se je pritoževal v tvitu. Potem pa je prišel mesec, ki mu lovci na tornade pravijo “čarobni maj” – in z njim navpično vetrovno striženje med toplimi in vlažnimi vetrovi iznad Mehiškega zaliva pri tleh in vetrovi, ki pihajo prek Skalnega gorovja proti vzhodu. Tako nastajajo nevihte, ko se začnejo, pa se na delo poženejo tudi spletne skupine navdušenih lovcev na tornade po vsej Ameriki. Ekstremno vreme! Ekstremno ČUDOVITO vreme!

Zjutraj 18. maja je Samaras poljubil Kathy v slovo in se prepričal, da je burger s sirom iz restavracije McDonald’s – čeprav že malce usmrajen – na običajnem mestu na cobaltovi armaturni plošči, saj naj bi mu to prinašalo srečo. Potem je skupaj s še dvema članoma svoje skupine – 45-letnim meteorologom Carlom Youngom in 24-letnim sinom Paulom – iz domačega Bennetta v Koloradu odbrzel proti vzhodu, proti aleji tornadov, kakor tudipravijo planjavam ameriškega Srednjega zahoda, kjer ga je čakala njegova druga ljubezen. V naslednjih štirih dneh so Samaras in druga dva člana skupine, znane pod imenom TWISTEX, prevozili več tisoč kilometrov skozi Kansas, Oklahomo in Teksas.

Naleteli so na najmanj 11 tornadov. Potem se je po štirih nočeh, ki jih je prespal doma, spet odpravil na pot, tokrat v tovornjaku, opremljenem z velikansko hitroslikovno kamero, da bi raziskoval strele v Kansasu – čeprav je, kot je zapisal na Facebooku, “s seboj vzel še drugo vozilo za lov na tornade kot ‘prilogo’”. Na videoposnetku z 31. maja sedi Samaras, lovec na tornade med enim izmed lovov, v tem drugem vozilu, cobaltu. Vendar ne bi moglo biti očitneje, da je tokrat nekaj drugače – morda zato, ker gledalci vemo nekaj, česar Samaras ne ve. “Premika se naravnost proti Oklahoma Cityju,” zamrmra.