Februar 2007

Prekletstvo črnega zlata

Upanje in prevara v Nigrovi delti

Vir vsesplošnega onesnaževanja v južni Nigeriji je nafta. Ker uhaja iz naftovodov, zastruplja zemljo in vodo. Maže roke politikov in generalov, ki si z njeno pomočjo polnijo žepe. Kvari mladino, tako da je pripravljena narediti prav vse, da bi si tudi sama nagrabila čim večji delež tekočega bogastva – tudi streljati, uničevati naftovode in ugrabljati tujce.

Nigerija je imela vse možnosti, da bi postala afriška zgodba o uspehu: revna država, ki ji je bilo naklonjeno neverjetno bogastvo. Sanje o blaginji so začele rasti z enako hitrostjo, kot je iz močvirnatih tal delte Nigra leta 1956 začela teči nafta.

Povpraševanje po surovi, "lahki" nafti z nizko vsebnostjo žvepla, iz katere je mogoče z majhnimi stroški pridobiti bencin in dizelsko gorivo, je bilo velikansko. Sredi 70. let prejšnjega stoletja je Nigerija že postala članica OPEC (Organizacije držav izvoznic nafte) in državni proračun so začeli polniti naftni dolarji. Kazalo je, da je mogoče prav vse – potem pa se je vse obrnilo na glavo.