Živela in umrla je pred 1600 leti med Močejci starega Peruja. Temu ljudstvu so vladali okrutni moški, vendar pa so to izjemno ohranjeno žensko truplo pokopali z znamenji oblasti, tudi z zlato krono, na kateri je upodobljen divji nadnaravni obraz. Kdo je bila ta imenitna osebnost?

Močejci svojih pokojnikov niso balzamirali. Večina trupel se je normalno razkrojila, tako da so od njih ostale le kosti, edina priča minulega življenja. V zelo redkih primerih pa sta narava in človekovo čaščenje pokojnika ohranila kot mumijo. Taka je bila usoda ženske s tetovažo, katere skrbno ovito truplo so odkrili lani na obrednem kraju, ki se imenuje El Brujo (Čarodej) ob severni perujski obali. Bila je pripadnica ljudstva, ki je vladalo na tem območju tisoč let pred Inki in je ustvarilo napredno kulturo, ki jo danes poznamo po izvrstni keramiki in mojstrskem obdelovanju kovin.

Nedavno so na mumiji opravili obdukcijo. Pokazala je, da je tetovirana ženska rodila najmanj enega otroka in da je umrla pred tridesetim letom starosti. Vzroka smrti niso odkrili. Njeno prezgodnje slovo je moralo ljudi zelo užalostiti, saj so jo položili k počitku z vsemi znamenji časti na vrhu svetišča, kjer so potekala krvava obredna žrtvovanja. Njeno truplo je bilo premazano s cinobrom, rdečo rudnino, ki so jo povezovali z življenjsko močjo krvi, ovito pa je bilo v več plasti bombažne tkanine.

“Uvodna preučevanja kažejo, da je bila vladarica,” pravi arheolog Régulo Franco. Njegovo delo podpirata perujski Državni inštitut za kulturo in fundacija Augusta N. Wieseja. Če se bo pokazalo, da je domneva pravilna, bo védenje o Močejcih terjalo vnovičen premislek, saj je do zdaj veljalo, da so jim vladali le moški.