Cheryl Dinges je 29-letna vojaška narednica iz St. Louisa. Njeno delo je urjenje vojakov v boju mož na moža. Dingesova, ki je strokovnjakinja za brazilski jujitsu, pravi, da je ena redkih žensk v vojski, ki so usposobljene za bojevanje druge stopnje. Pri tem je veliko urjenja z dvema napadalcema na enega, razlaga, in seveda upaš, “da boš ti tisti, ki bo v boju preživel”.

V naslednjih letih jo nemara čaka še hujši boj. Prihaja iz družine, v kateri se prenaša gen za usodno družinsko nespečnost. Poglavitni simptom FFI (ang. FFI, fatal familial insomnia), kot se bolezni pogosto reče, je nezmožnost spati. Najprej se izgubi sposobnost za dremež, potem sposobnost, da prespiš vso noč, nazadnje pa oboleli sploh ne more več zaspati. Sindrom navadno napade, ko je prizadeti star med 50 in 60 let, praviloma traja približno leto dni in se, kot nakazuje že ime, vselej konča s smrtjo. Dingesova je odklonila testiranje za ta gen. “Bala sem se, da se v življenju ne bi tako zelo trudila, če bi vedela, da imam kaj takega. Dopustila bi si, da bi se vdala.”

FFI je obupna bolezen in samo še hujša, ker tako malo vemo o tem, kako deluje. Po letih preučevanja so raziskovalci ugotovili, da pri bolniku s FFI deformirane beljakovine, imenovane prioni, napadejo talamus, strukturo globoko v možganih, in da poškodovani talamus moti spanje. Ne vedo pa, kako se to zgodi, kako ustaviti to dogajanje ali ublažiti uničujoče simptome. Preden so raziskovali FFI, večina raziskovalcev sploh ni vedela, da ima talamus kaj opraviti s spanjem. FFI je skrajno redka, znana pri vsega 40 družinah po svetu. Toda v nečem je precej podobna manj resnim vrstam nespečnosti, ki dandanes mučijo milijone ljudi: je dokajšnja uganka.