Potapljava se v jamo Stargate in s potapljaškima svetilkama prečesavava praznino pod sabo. Petnajst metrov pod površjem zastira pogled v globino bledikasta meglica, katere sestava je bolj vlaknasta kakor dimasta in spominja na srebrnkast splet pajčevin, ki negibno lebdijo v temi.

To je plast vodikovega sulfida (žveplovodika), strupenega plina, ki ga proizvajajo kolonije bakterij in razpadajoča organska snov. Potapljači lahko med plavanjem skozi ta plin občutijo srbenje, zbadanje v koži ali omotico; nekateri zaznajo vonj po gnilih jajcih, saj plin prodre skozi kožo in se presnavlja v pljučih. Koncentracija plina v jami Stargate je razmeroma majhna, vendar me med spustom obide slabost. Za hip pogledam svojega vodnika Briana Kakuka, jamskega potapljača svetovnega slovesa. Zdi se mi povsem priseben. V glavi mi začne razbijati; očitno sem nenavadno občutljiv za ta plin. Vse kaže, da je nezemeljska meglica v jami Stargate strupeni zastor, ki varuje globlje dele jame.

Morske modre jame z vhodi na morskem dnu nedaleč od obale so nekakšni podaljški morja – izpostavljene so enako močnemu plimovanju kot okoliško morje in ponujajo domovanje številnim vrstam morskih bitij, kakršna živijo tudi v okoliških vodah. Kopenske modre jame pa so med okolji na Zemlji posebnost zaradi geomorfoloških značilnosti in kemijskih lastnosti vode v njih. V teh poplavljenih jamah, kakršna je Stargate na otoku Andros, je vpliv plimovanja na pretok vode zmanjšan, zato je tam voda razporejena v izrazitih plasteh. Tanka plast sladke vode – deževnice – leži na plasti gostejše slane vode. Sladka voda učinkuje kot pokrov in preprečuje prehajanje kisika iz ozračja v slano vodo, zato tam bakterije ne morejo razgrajevati organskih snovi. Bakterije tik pod plastjo sladke vode preživijo tako, da presnavljajo sulfat (eno od soli v vodi), pri čemer kot stranski proizvod nastaja vodikov sulfid. Ta plin, ki ga ljudje poznamo kot
močvirski plin in je kriv tudi za smrad v kanalizaciji, v večjih koncentracijah pri ljudeh povzroči delirij in smrt.